Uniunea Europeană aprobă oficial interzicerea parțială a importurilor de petrolul rusesc și exclude cea mai mare bancă rusească de la sistemul Swift

Redacția iun. 2, 2022 0 comentarii
UE, Uniunea Europeana, comisia

Uniunea Europeană a aprobat oficial cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, inclusiv o interdicție parțială a importurilor de petrol rusesc, după ce Ungaria a renunțat să mai blocheze măsura, scrie Bloomberg.

Ambasadorii UE, reuniți joi, au susținut măsurile, care ar reprezenta cele mai dure de până acum ale UE și care vizează limitarea capacității Rusiei de a finanța războiul din Ucraina, a confirmat pe Twitter Franța, care deține președinția UE.

Măsurile ar urma să interzică achiziționarea de țiței din Rusia livrat statelor membre pe cale maritimă în șase luni și de produse petroliere rafinate în opt luni. Țițeiul prin conducte ar fi scutit temporar, ca o concesie pentru Ungaria și alte țări fără ieșire la mare, care se bazează pe livrările rusești prin conducta Druzhba.

De asemenea, pachetul de sancțiuni va avea ca efect întreruperea accesului celei mai mari bănci rusești, Sberbank, la sistemul internațional de plăți SWIFT. Aceeași restricție vizează și Banca de Credit din Moscova și Banca Agricolă Rusă. Măsurile vor fi adoptate după ce vor fi publicate în jurnalul oficial al UE.

Pachetul include și o interdicție privind asigurările legate de transportul de petrol către țări terțe, care va intra în vigoare la șase luni de la adoptarea formală a măsurilor și are ca scop să limiteze opțiunile Moscovei de a găsi cumpărător în alte părți ale lumii.

Sursa foto: FMI Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *