Uniunea Europeană discută cu partenerii despre o posibilă creştere a livrărilor de gaze

fabrica gaze naturale caldura sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor de gaze către blocul comunitar, a declarat comisarul pentru Energie, Kadri Simson, după o întâlnire cu miniştrii europeni ai energiei care a avut loc sâmbătă, în Franţa, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

O criză a aprovizionării cu gaze în Europa, atribuită pe scară largă livrărilor de gaze insuficiente din Rusia, a determinat creşterea preţurilor la energie. Moscova neagă manipularea livrărilor.

Simson a spus că în februarie va participa la conferinţe din Azerbaidjan şi Washington, pentru a discuta modalităţi de creştere a livrărilor de gaze către Europa.

”Nivelurile stocurilor de gazele din UE sunt semnificativ mai mici decât de obicei în această perioadă a anului”, a spus ea reporterilor.

Miniştrii reuniţi în oraşul Amiens au discutat despre incertitudinea de pe piaţă cauzată de criza din Ucraina şi scăderile semnificative ale livrărilor din Rusia în ultimele luni, a spus Simson.

”Mesajul meu este că Europa are o infrastructură de gaze solidă, bine diversificată şi rezistentă şi proceduri clare de solidaritate în caz de urgenţă. Dar trebuie să rămânem extrem de vigilenţi, să ne îmbunătăţim pregătirea pentru riscuri şi să consolidăm solidaritatea între statele membre”, a spus Simson.

Cancelarul Olaf Scholz a semnalat săptămâna aceasta că Germania ar putea fi pregătită să discute despre blocarea aprobării conductei Nord Stream 2, care urmează să transporte gaze rusești în Germania, ocolind Ucraina, în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Simson a subliniat o propunere a Comisiei prezentată în decembrie, menită să revizuiască reglementările privind furnizarea de gaze, pentru a îmbunătăţi coordonarea între statele membre în ceea ce priveşte stocarea gazelor.

 

sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *