UPDATE: Guvernul a aprobat două OUG din pachetul „Sprijin pentru România”: acordarea de vouchere pentru populaţie și ajustarea preţului la proiectele cu finanţare din fonduri UE

bani economii financiar portofel sarac Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Guvernul a adoptat luni două ordonanţede urgenţă privind acordarea de vouchere pentru populaţia vulnerabilă și ajustarea preţului la proiectele cu finanţare din fonduri UE. Măsurile sunt cuprinsă în pachetul economico-social „Sprijin pentru România.

„Pe ordinea de zi avem 2 ordonanțe de urgență importante pentru programul guvernamental. Ambele fac parte din reglementări pe care Guvernul și le-a asumat pentru punerea în aplicare a pachetului „Sprijin pentru România” și în acest fel reușim să conturăm întreg setul de măsuri pentru ca pachetul să devină operațional. Prima ordonanță de urgență pe care o vom adopta azi este cea referitoare la vouchere acordate cetățenilor cu nevoi în sensul în care pot să beneficieze de masă calda sau să procure alimente”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

De acest pachet vor beneficia 3 milioane de persoane o dată la două luni. Valoarea totală a măsurii este de 3,1 miliarde lei, iar jumătate va fi finanțată din fonduri europene. Valoarea voucherelor va fi de 50 de euro.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a explicat că valoarea unui tichet social este de 250 lei, iar şase categorii de persoane vulnerabile vor beneficia de această măsură. Prima categorie o constituie pensionarii cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora este de 2,3 milioane. „Persoanele cu dizabilităţi cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora 400.000. Familii cu cel puţin doi copii în întreţinere cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii monoparentale cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii care au drept la ajutor social, potrivit Legii privind ajutorul social şi persoanele fără adăpost”, a mai explicat Boloş.

Cea de-a două ordonanţă de urgenţă de pe ordinea de zi a fost este cea prin care Guvernul susține proiectele de investiţii.

„Pratic este o soluţie guvernamentală prin care reuşim ca, la mai puţin de o lună, să venim cu acel sprijin de aproximativ 5,2 miliarde lei. Ordonanţa de urgenţă pe care o aprobăm astăzi se referă la cea de-a doua tranşă, în valoare totală de 3,5 miliarde lei şi acestea sunt fonduri care vin, de asemenea, din fondurile alocate de la UE. E o măsură care aduce beneficii pe termen mediu şi lung şi, de asemenea, apreciem ca fiind foarte importantă pentru că va duce la finalizarea obiectivelor importante de investiţii şi discutăm aici de peste 7.000 de proiecte care îşi vor găsi finalitatea prin această măsură”, a completat Ciucă”, a mai transmis Ciucă.

„În categoria acestor contracte se încadrează proiectele de infrastructură, transport, apă și canalizare, deșeuri și cu finanțare din Programul Operațional Regional. Impactul măsurii vizează peste 5.000 de contracte în derulare, iar financiar de peste 1 miliard de euro. Este un mecanism care se bazează pe directiva ue privind achizițiile publice. Ca urmare a acestor crize trebuie să investim pentru a salva aceste proiecte pe care le avem în implementare. Se va aplica mecanismul de ajustare de preț pentru proiecte precum Drumul express Craiova-Pitești, Centura Bucuresti, peste 7.000 de contracte în implementare”, a transmis Marcel Boloș.

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *