Ursula von der Leyen: UE își continuă eforturile de a stimula cooperarea energetică cu Israelul, în lupta împotriva „șantajului” energetic rusesc

Redacția iun. 15, 2022 0 comentarii
ursula von der leyen, comisia europeana, parlamentul european, strasbourg

Uniunea Europeană își continuă eforturile de a stimula cooperarea energetică cu Israelul, în lupta împotriva „șantajului” energetic rusesc, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Financial Times.

UE caută modalități de a-și reduce dependența de combustibilii fosili ruși de când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei la începutul acestui an, iar Israelul, care a descoperit în ultimii ani resurse mari de gaze în largul mării, dorește să ajute blocul să își diversifice aprovizionarea cu energie.

Von der Leyen a declarat că UE continuă pregătirile pentru două proiecte „majore” de infrastructură menite să consolideze legăturile energetice cu Israelul: o conductă de gaz și hidrogen în estul Mediteranei care să lege Israelul de Cipru și Grecia.

„De la începutul războiului, Rusia a tăiat livrările de gaze către Polonia, Bulgaria, Finlanda, companii olandeze, companii daneze, ca represalii pentru sprijinul nostru acordat Ucrainei”, a declarat președintele Comisiei Europene, în timpul unei vizite la o universitate din sudul Israelului.

„Dar comportamentul Kremlinului nu a făcut decât să ne întărească hotărârea de a ne elibera de dependența noastră de combustibilii fosili ruși.”

Sursa foto: European Parliament / Alexis HAULOT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *