USR atacă la CCR numirile făcute de PSD și PNL în conducerea ANCOM

Pavel Popescu si Vlad Bontea Foto: Colaj Inquam / FB

USR a depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la hotărârea Parlamentului prin care PSD și PNL au instalat în conducerea ANCOM, instituție cheie pentru piața de comunicații, doi oameni de partid, fără nicio pregătire profesională în domeniu.

Amintim că în data de 10 octombrie Camera Deputaţilor şi Senatul i-au validat în plen reunit, pe Vlad Bontea şi Pavel Popescu în funcţiile de vicepreşedinţi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Vlad Bontea, susţinut de PSD, a obţinut 249 voturi „pentru” şi 101 „împotrivă” şi Pavel Popescu, deputat PNL a obţinut 243 de voturi „pentru” şi 107 de voturi „împotrivă”.

Astfel, Bontea şi Popescu au întrunit majoritatea de voturi necesară pentru desemnarea în funcţia de vicepreşedinte al ANCOM, pentru un mandat de şase ani.

„Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații trebuie eliberată de troica habarniștilor. Este pentru prima oară în istoria ANCOM când niciunul dintre cei trei din conducere nu are nicio expertiză în domeniu. I-am audiat pe toți trei in comisie: un absolvent de căi ferate la seral, un coordonator de agenți de pază, absolvent la Bioterra, și unul care nu și-a terminat facultatea la vremea ei. Aceștia compun incompetenta treime pe care majoritatea PSD-PNL din Parlament a pus-o șefă la ANCOM peste o armată de ingineri electroniști și automatiști, oameni cu ani grei de școală în spate”, declară deputatul USR Radu Miruță, membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor.

Conform USR, ANCOM este printre puținele instituții ale statului cu un rol extrem de tehnic, căreia coaliția PSD-PNL i-a dat ultima lovitură, cu încălcarea legislației în vigoare.

„OUG 22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații prevede la art. 11 alin. (3) că președintele și vicepreședinții ANCOM trebuie să aibă o experiență de cel puțin 5 ani în domeniul comunicațiilor sau în domeniul juridic ori economic în general. Or, criteriul pregătirii profesionale a fost ignorat cu desăvârșire de majoritatea PSD-PNL, atât în comisii, cât și în plenul reunit, fiind numiți doi impostori în locul unor profesioniști neafiliați politic. Ignorarea condițiilor legale pentru numirea în conducerea ANCOM reprezintă o încălcare a prevederilor constituționale care stabilesc că „în România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”. În sesizarea USR se arată și că numirea celor doi s-a făcut cu încălcarea prevederilor Directivei europene 2018/1972 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice, potrivit cărora conducerea unei autorități naționale de reglementare trebuie să fie numită „din rândul unor persoane cu autoritate și experiență profesională recunoscute, pe bază de merit, competențe, cunoștințe și experiență și în urma unei proceduri de selecție deschise și transparente“”, transmite USR.

Cine e Vlad Bontea

Vlad Bontea
Foto: InquamPhotos / George Călin

A fost deputat PSD în mandatul 2016-2020, fiind propulsat ca șef al PSD Strehaia – oraș din Mehedinți cunoscut pentru activitatea grupărilor infracționale din domeniul deșeurilor. În perioada 2014 – 2016 a fost vicepresedinte la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Cariera sa profesională e legată de firmele de pază și protecție. Din 2006 pana in 2012 a fost Director Departament Paza, la Agentia Romana de Securitate, iar  în perioada 2003 – 2006 a fost Director Departament Paza la Agentia de Paza Arcadia.

Un detaliu important din biografia sa este că unchiul soției sale este generalul Dumitru Iliescu, primul șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) din România, potrivit România Liberă. Generalul Iliescu e un personaj extrem de controversat, implicat în mai multe scandaluri politice.

Vlad Bontea nu are nici o legătură cu domeniul telecomunicațiilor, potrivit CV-ului său oficial.

El a făcut Facultatea de Drept la Universitatea Bioterra și un master la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”. A urmat și un Curs postuniversitar de Managementul Strategic al Afacerilor Interne, la Colegiul National al Afacerilor Interne,.

Cine e Pavel Popescu

E vicepreședinte PNL, șeful PNL Sector 4, deputat. A susținut constant poziția SUA în ceea ce privește eliminarea companiilor din China din piața internă de telecom, mai ales în privința 5G.

A fost președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, schimbat la începutul acestui an din funcție de Nicolae Ciucă.

În martie 2023, Popescu a lansat luni un atac extrem de dur la adresa ministrului de Externe Bogdan Aurescu, susținut atunci în guvern chiar de partidul său. Popescu îl acuză într-un comunicat postat pe Facebook de ”aroganță” și de faptul că a impus poziții ”aberante” ale Ministerului de Externe pe dosare precum aderarea la Schengen sau ridicarea vizelor pentru SUA. Pavel Popescu susține că România ar fi pierdut în plan internațional ”din cauza politicilor și pozițiilor absolut aberante ale MAE: Schengen, Ucraina, Viza Waiver, jocul pe scena UE, o poziționare mai asumată pe Rusia, China, Iran și alte spețe, o altă abordare mai curajoasă pe parteneriatul strategic cu SUA, etc”.

A absolvit Facultatea de ştiinţe Economice, Informatică şi Inginerie “Vasile Goldiş”, Arad (România). Licenţiat în Administrarea Afacerilor – (absolvit Universitatea ”Ioan Slavici”, Timişoara) în 2014. Între 2008 și 2011 a făcut Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest, Timişoara, specialitatea Informatică Economică – 3 ani de studii.

A muncit în Norvegia în construcții și a fost administratorul unei companii în Norvegia. A fost președinte al organizaţiei creştine studenţeşti AMiCUS.

Cu excepția unor inițiative legislative legate de piața telecom, nu are legătură profesională cu această piață.

Foto: Colaj Inquam / FB

Comentarii

  1. Din pacate nu merge la CCR.
    Acest monstru -CCR- tocmai a primit cadou legea pensiilor speciale.
    De acolo numai pleaca nimeni!
    Cascaval!
    Decat cu picioerele înainte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *