USR: „Marcel Boloș a pregătit în secret o OUG mamut scrisă de un grup secret, cu multe anexe, care ar trebui să reglementeze fondurile europene 2021 – 2027. Zero consultări”/ „România riscă să piardă fonduri europene uriașe din cauza birocrației”

G4Media ian. 17, 2023 0 comentarii
Marcel Bolos

USR a transmis, printr-un comunicat publicat marți, că ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, „a pregătit în secret, înainte de ultima ședință de Guvern din 2022, o ordonanță de urgență mamut cu multe anexe, care ar trebui să reglementeze fondurile europene 2021 – 2027, vreo câteva zeci de miliarde de euro”.

  • „Zero consultări. Ordonanța a fost scrisă de un grup secret și față de AM-urile din MIPE, nu doar față de alte ministere”, a transmis USR.

USR susține că din cauza ordonanței vor apărea „probleme majore la toate fondurile europene”, dar „cea mai bizară situație este la POR”:

  • „Poate mai țineți minte cât s-a bătut în piept PNL că face regionalizarea. Asta a fost mereu o butaforie politică: regionalizarea se cheamă atunci când ai regiuni funcționale. Regionalizarea este la fel ca graviditatea: nu poți să fii puțin gravidă. Dar PNL tot încearcă să zică că suntem puțin regionalizați”, spune Cristian Ghinea.

USR mai spune că Marcel Boloș a demarat procesul prin care POR devin programe independente:

  • „Ce s-a întâmplat a fost că, în timpul Guvernului Orban, Boloș a demarat procesul prin care POR-urile devin programe independente, fără supraveghere de la București. De ce? Boloș are post de director blocat acolo, deci dacă e el și șef regional atunci facem sistemul să îi fie bine”, se arată în comunicat.

Cristian Ghinea susține că atunci când a venit ministru ”a mers înainte cu proiectul – pentru că era o idee bună în principiu, deși cu totul insuficientă”:

  • „Un fel de nechezol pentru regionalizarea reală pe care USR o susține. Dar această regionalizare șchioapă implică și riscuri – cine răspunde dacă autoritățile regionale pierd banii UE, mai ales că fără implicare centrală nu se mai pot transfera fonduri de colo-colo în caz de urgență (cum se întâmplă absolut în fiecare an acum, ADR-urile performante iau din banii celor mai puțin performante pentru a nu fi pierduți). Am făcut un document cu toate astea către Guvern și cu alternative de design instituțional care să facă regionalizarea funcțională. Ce face acum cel care a demarat procesul? Păi, acum el nu mai e șef regional, e ministru și speră că îl menține și PSD-ul. Atunci se anulează regionalizarea. Doar sistemul se mută după ce post ocupă Marcel Boloș, nu?”, subliniază Cristian Ghinea.
  • „Cum se anulează regionalizarea? Se dă OUG prin care se decide în detaliu ce fac ADR-urile, care nu vor avea nici în această formă de organizare puterea deciziei locale/regionale nici măcar cu privire la conținutul unor formulare. USR a obținut și noua variantă de OUG la fel de secretă, care acum e într-un fel de consultare internă în MIPE și care pe fond are doar câteva modificări minore, practic niște concesii făcute care speră Boloș că vor tempera oarecum conflictul, cu toate că OUG-ul nou nu a fost trimis și ADR-urilor. Este vorba despre eliminarea unor termene și de triplarea altora în procesul de evaluare-contractare. În rest, absolut toate prevederile cu probleme au rămas nemodificate”, mai spune USR.
  • „Noua variantă nu mai are 5 anexe, ci 8! Puteți consulta și noua variată de OUG și anexele mai jos. Revenim cu solicitarea către premierul Ciucă și către ceilalți lideri ai coaliției Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor să-l oprească pe Boloș din acest demers tembel și să-l oblige să facă ceea ce trebuie făcut într-o astfel de situație – consultări pe bune și nu bifate pe repede înainte, la finalul cărora Guvernul să aprobe o OUG care, lăsând la o parte problema regionalizării, să simplifice în mod real implementarea astfel încât să nu pierdem fonduri din cauza birocrației”, a mai spus Cristian Ghinea.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *