Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a depășit 120 miliarde lei. Creștere de peste 20% doar în acest an

Redacția mai 10, 2021 0 comentarii
bursa de valori bucurești, bvb

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins noi recorduri în aprilie şi a depășit astfel nivelul înregistrat înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus.

Companiile românești listate la BVB au devenit din ce în ce mai valoroase pe măsură ce investitorii și-au păstrat încrederea în perspectivele privind evoluția mediului economic local. Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a BVB a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăților românești prezente pe segmentul principal al bursei de la București a depășit pragul de 120 de miliarde lei, echivalentul a 24,4 miliarde euro. Această valoare este cu aproape 10 miliarde lei peste nivelul înregistrat la începutul anului 2020. Doar în acest an, valoarea de piață a companiilor locale listate a crescut cu peste 20%.

„Piața de capital a oferit deja răspunsul la întrebarea când este cel mai bine să listezi o companie, iar răspunsul este oricând pentru că valoarea companiei va fi dată în mod transparent de cerere și ofertă, iar mecanismele pieței permit o reevaluare constantă a oricărei afaceri. Companiile valoroase ale României primesc certificarea pieței prin prezența pe bursă. Ceea ce astăzi valorează 120 de miliarde de lei pe termen lung poate valora mult mai mult. Încurajăm cât mai multe companii să se listeze pentru că prezența pe bursa locală este o dovadă de sănătate economică, nu doar de mândrie națională. Statutul de companie listată este o certificare a performanței manageriale și permite accesarea unor soluții de finanțare mult mai rapide și eficiente. Doar prin listarea cât mai multor companii la bursă românii vor putea beneficia pe deplin de succesul societăților la care pot deveni acționari, nu doar clienți. În esență, bursa este mai mult decât o platforma de tranzacționare, este un mediu de dezvoltare durabilă”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Creșterea reprezentativității companiilor listate la bursă ca procent din PIB este o prioritate pentru dezvoltarea reală a economiei românești. Suntem la 12% din PIB și continuăm să creștem. În ceea ce privește capitalizarea companiilor românești listate pe piața reglementată, există potențial de a depăși 20% din PIB în 2030. Acest potențial poate fi atins doar prin dezvoltarea susținută a pieței locale, atât prin listările de noi companii și creșterea interesului investitorilor pentru emitenți, cât și prin relansarea unei piețe de instrumente derivate care să dinamizeze activitatea investițională. Este timpul să folosim la maximum infrastructura financiară pentru că este tipul de infrastructură care conectează România la restul lumii în câteva secunde”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Noi maxime istorice au fost atinse în aprilie și la nivelul indicilor BET și BET-TR. În ședința de tranzacționare din 28 aprilie, indicele BET a ajuns la un nivel de aproape 11.400 de puncte. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a închis aceeași ședință de tranzacționare la un nivel de 19.200 de puncte. În primele patru luni ale anului, piață de capital din România a consemnat creșteri de peste 15%.

Top capitalizare companii românești listate pe piața reglementată a BVB

Finalul ședinței de tranzactionare

 

Mld RON
28 aprilie 2021122,74
29 aprilie 2021120,17
27 aprilie 2021120,03
9 aprilie 2021119,32
1 aprilie 2021119,30

Figura 1: Topul valorii de piață a companiilor românești listate pe piața reglementată a BVB până la 30.04.2021. Sursa: BVB

Valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,8% la finalul primelor patru luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe piața reglementată a BVB au fost realizate tranzacții totale de 5,5 miliarde lei, echivalentul a 1,1 miliarde euro. Tot la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare s-a situat la 65,4 milioane lei (13,4 milioane euro), în creștere cu 18,9% comparativ cu primele patru luni ale anului anterior.

Activitatea investițională la BVB își continuă parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obținute în 2020 când investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piață Emergentă.

Sursa foto: BVB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.