Vânzarea carburanţilor pentru autovehicule a crescut cu aproape 10% în primele cinci luni ale anului față de aceeași perioadă din 2021. Față de acum un an, prețurile la benzină și motorină sunt mai mari cu 30-40%

benzina carburant alimentare pompa foto pixabay

În primele cinci luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de aceeași perioadă a anului trecut, atât ca serie brută – cu 5,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate – cu 7,3%, arată datele Institutului Național de Statistică. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la carburanți: vânzarea carburanţilor pentru autovehicule a crescut cu aproape 10%, deși prețurile sunt cu 33-40% mai mari decât în urmă cu un an.

În primele cinci luni din an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,7%, față de anul trecut, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentre autovehicule în magazine specializate (+10,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+6,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,9%)

În același interval, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 7,3%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Majorarea s-a datorat mai ales creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,5%), vânzările de produse nealimentare (+6,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,2%).

În luna mai 2022 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna aprilie 2022, atât ca serie brută cu 2,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%. Faţă de luna mai 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) în luna mai 2022 a crescut atât ca serie brută cu 8,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,2%.

Cum au crescut prețurile la carburanți în România?

Potrivit platformei fuel-prices.eu, România aa ajuns la prețuri de 1,839 euro/ litru pentru motorină și cu prețul benzinei la 1,733 euro/ litru. Față de acum un an, creșterea e de aproximativ 40% la motorină, iar benzina a crescut cu 33%.

Grafic: fuel-prices.eu

Evoluție carburanți:

Grafic: fuel-prices.eu

Guvernul a aprobat în urmă cu câteva zile măsura de compensare cu 50 de bani a prețurilor combustibililor, iar benzinăriile au afișat reduceri de prețuri. Efectele pentru consumatori sunt însă neglijabile. Mai multe AICI

 

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.