VIDEO Alunecare masivă de teren pe şantierul Autostrăzii Transilvania între Nădăşelu şi Zimbor. Se poate ajunge inclusiv la schimbarea traseului – Pro Infrastructura

Alunecare de teren Autostrada Transilvania

O alunecare masivă de teren a avut loc pe şantierul dintre Nădăşeu şi Zimbor, de pe Autostrada Transilvania, arată o înregistrare video publicată de Asociaţia Pro Infrastructură, care susține că aceasta ar putea duce inclusiv la modificarea traseului autostrăzii, pe traseu fiind identificate patru zone cu dealuri instabile.
Asociaţia arată că alunecarea de teren este cunoscută şi avansează, iar Bechtel, primul constructor al autostrăzii, nici măcar nu a „atacat” zona cu probleme în timp ce, pentru al doilea contract, firma Maltauro a cerut costuri suplimentare imense.

„Actualul antreprenor general, UMB, în ciuda mobilizării excepționale, nu scapă de problemele majore de consolidare, iar execuția în aceste zone cu instabilitate este fie blocată (ca în cazul alunecării despre care vă vorbim astăzi), fie înregistrează întârzieri și, desigur, costuri în plus.

Deși constructorul actual depune toate eforturile pentru consolidarea versanților, soluțiile aplicate până acum nu par a avea rezultate favorabile. Experți desemnați de UMB și de CNAIR caută împreună soluții, luându-se în calcul inclusiv schimbarea traseului”, susţine Asociaţia.

Compania de Drumuri confirmă într-un comunicat de presă problemele de pe şantier şi spune că se fac investigaţii pentru a stabili amplitudinea surpării : ,,Antreprenorul, care are și calitatea de proiectant, pentru a adopta soluțiile optime care să asigure stabilitatea corpului autostrăzii, efectuează investigații geotehnice în vederea stabilirii naturii și amplitudinii fenomenului. După finalizarea acestor investigații, CNAIR, Antreprenorul și specialiștii acreditați și acceptați, vor stabili soluțiile tehnice aferente și conforme cu legislația în domeniu.” a transmis CNAIR 

Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură

Contractul pentru secţiunile 3A2 Nădăşelu – Mihăeşti (17 km) şi 3B1 Mihăeşti – Zimbor (13 km) au fost semnate cu firmele lui Dorinel Umbrărescu în decembrie 2020 pentru 1,4 miliarde lei şi un cost de 9,4 milioane euro/km. Volumul de lucrări este însemnat: 28 lucrări de artă, poduri, pasaje şi viaducte, 7 milioane de mc. de săpătură, 2 milioane mc. de umpluturi.

 

 

Comentarii

  1. Care sunt criteriile dupa care se alege traseul unei autostrazi? Nu se fac mai multe variante si sa se aleaga cea mai buna? Intreb si eu, ca un novice ce sunt in acest domeniu!
    Astept parerile celor care cunosc aceste criterii! Multumesc pentru amabilitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *