VIDEO Autostrada completă între Sibiu şi Cluj Napoca, amenințată de lipsa de asfalt. Cele mai noi imagini cu lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeş – Turda

Autostrada A10 Sebes Turda

Până la sfârşitul anului ar urma să circulăm pe autostradă completă între Sibiu şi Cluj Napoca odată cu deschiderea circulaţiei pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeş – Turda. Cel puţin aşa au anunţat responsabilii din transporturi, întrebaţi despre situaţia lotului de autostradă cu o lungime de 25 de kilometri dintre Alba Iulia Nord şi Teiuş unde lucrează constructorul Aktor din Grecia.

Cele mai noi imagini din dronă publicate sâmbătă de utilizatorul Radu Ignat arată că, în continuare, pe cel mai lung tronson de autostradă în execuţie din România mai sunt zone unde se lucrează la terasamente şi pasaje (n.r pasajul Teiuş peste magistrala de cale faerată), dar şi segmente pe care nu s-a turnat nici măcar primul strat de asfalt din cele trei necesare.

Stadiul fizic al proiectului este 85%, iar cel financiar 75%. De altfel, potrivit surselor Economedia, capacitatea antreprenorului de a produce cantitatea zilnică de asfalt pentru aşternerea îmbrăcăminţii rutiere rămâne principala problemă pe şantier. Practic, cele trei staţii de asfalt lucrează cu sincope şi nu pot asigura 3.000 de tone de asfalt pe zi, necesare pentru a asigura deschiderea şoselei de mare viteză (la începutul anului estimarea CNAIR era luna iunie, acum a prelugit pentru octombrie).

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă îşi exprima speranţa că, prin schimbarea conducerii companiei, lucrările vor fi reluate la capacitatea normală, primind şi asigurări în acest sens, potrivit celor mai recente declaraţii.

O altă problemă pe acest şantier este alunecarea de teren de la Oiejdea unde constructorul trebuie să execute soluţia tehnică de consolidare.
Contractul pentru proiectarea şi construirea lotului 2 al Autostrăzii A10 Sebeş – Turda a fost semnat în 2014 pentru 550 milioane lei, cu termen iniţial de finalizare octombrie 2018 şi amânat de mai multe ori, ultimul fiind decembrie 2021.

Acelaşi antreprenor din Grecia a început organizarea de şantier pentru lotul 3 al autostrăzii de Centură A0 Bucureşti Sud, lucrările urmând să înceapă efectiv peste aproximativ o lună, după ce se emite Autorizaţia de Construire.

Pe lângă lotul 2 al Autostrăzii A 10 Sebeş – Turda (n.r cu anumite rezerve din cauza mobilizării insuficiente pe şantier), până la sfârşitul anului ar urma să fie deschişi alţi 10 kilometri de autostradă între Târgu Mureş şi Ungheni pe A3 Transilvania şi cei 40 de kilometri de Drum Expres Craiova – Piteşti, între Balş şi Slatina. Alţi 17 kilometri de şosea cu profil de drum rapid 2×2 ar putea fi deschişi pe Centura Satu Mare (11 km), respectiv Centura Giurgiu (6 km).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *