VIDEO Autostrada Moldovei, imagini din avion. Cum arată loturile dintre Bacău și Pașcani pe care UMB trebuie să le termine în noiembrie 2025

A 7 Moldovei Bacău-Pașcani API

Cele trei loturi ale secțiunii Bacău-Pașcani de pe Autostrada Moldovei sunt în întârziere față de graficul de lucrări, dar și față de ritmul consacrat al UMB, cel mai puternic constructor din România, susține Asociația Pro Infrastructură care a publicat prima filmare din avion a celor 13 loturi dintre Ploiești și Pașcani.

Asociația care monitorizează marile șantiere din România atrage atenția asupra promisiunilor fără acoperire în teren pentru inaugurarea a 148 de kilometri din A 7 până la sfârșitul anului (șase loturi și jumătate) și spune că în aproape un an de la emiterea ordinului pentru începerea lucrărilor de la care se calculează cele 30 de luni, UMB nu a ajuns nici la 10 % progres pe cei 77 de km. dintre Bacău și Pașcani.

,,Maraton din avion pe Autostrada A 7, primul episod deprimant.
Asociația Pro Infrastructură vă prezintă, în premieră absolută și în exclusivitate, ceea ce nimeni, niciodată, nu a mai făcut la noi în țară: o filmare continuă din avion de pe 319 kilometri de autostradă, cel mai lung șantier aflat în execuție în acest moment în România. Obiectivul nostru este ca publicul să vadă lipsa de capacitate dar și forța extraordinară a UMB, diferențele de mobilizare și progres în teren între constructorii celor 13 loturi și cât de fanteziste sunt promisiunile total iresponsabile ale politicienilor care dau ca siguri 150 kilometri deschiși circulației în 2024 doar pe Autostrada A7.
Din păcate, primul episod (din cele patru) este foarte trist și arată, o dată în plus, ceea ce vă tot explicăm de un an de zile: forța celui mai puternic și harnic antreprenor general de pe rutier din România nu este nici pe departe suficientă pentru a duce, în ritmul obișnuit, toți cei 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care-i are acum în portofoliu.” -API



,,148 de kilometri din Autostrada Moldovei (A 7) Ploiești-Pașcani vor fi în circulație până la finalul anului 2024, a promis pe 22 martie 2024, la Adjud, pe șantierul Autostrăzii A 7, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Practic, se poate ajunge la aproape jumătate din lungimea totală de pe A 7 (319 km.) cu primele două două loturi dintre Ploiești și Buzău (49 km.) și toate cele 4 loturi dintre Buzău și Focșani (82 km.), loturile de mijloc dintre Buzău și Focșani (67 km.) având termen 2025. De asemenea, lotul de la Adjud, Domnești Târg -Răcăciuni va fi deschis, dar parțial, în zona Adjud ca o centură, potrivit declarațiilor oficiale.

Tronsonul Pașcani-Bacău are în total 77,393 kilometri, este format din 3 loturi contractate toate cu UMB în 15.02.2023 care prevăd 30 de luni de execuție directă, având ordine de începere emise în 2 (sectoarele dinspre Bacău) și 4 mai 2023 (cel dinspre Pașcani). Așadar, termenul de finalizare este noiembrie 2025.Conform datelor oficiale CNAIR, stadiul fizic este de 4,3% pe Pașcani-Mircești, 3,4% pe Mircești-Trifești, respectiv 5,2% pe Trifești-Bacău Nord.
Chiar dacă am adăuga, cu indulgență, încă un punct procentual aferent diferenței dintre lucrările executate la zi și cele raportate la ultima actualizare CNAIR, abia dacă am ajunge la un progres fizic mediu real de 5,5% între Pașcani și Bacău, astăzi. Adică doar 0,5% avans mediu lunar în cele 11 luni scurse de la emiterea ordinului de începere. Este absolut evident că întârzierea care trebuie recuperată în cele 19 luni rămase este colosală. Misiune practic imposibilă având în vedere că UMB trebuie să livreze până la sfârșitul lui 2025, conform termenelor asumate prin contracte, TOȚI cei 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care-i are în tolbă, cu excepția ciotului A1 Margina-Holdea scadent în 2026.

Comentarii

  1. De ce sa nu ii credem. Sunt date obiective, fără sa criticam excesiv Umb, ei nu au forta sa livreze 350km pana la final de 2025. E clar ca nu vor trage de timp în mod inutil. Dar e evident ca vor fi întârzieri. Problema e la Minister care acorda aceleași firma atâtea proiecte.

    • Și cum ar putea face să nu le acorde aceste contracte? Să nu-i primească la licitații? Să-i descalifice chiar dacă sunt pe primul loc? USR infrastructură așa ar proceda? Nu cred!

      • In orice licitatie, ofertantul trebuie sa faca dovada ca dispune de infrastructura necesara (umana si tehnologica – masini, utilaje, etc) derularii in mod corespunzator a contractului. La un moment dat, s-a facut un registru special al utilajelor, pentru a descuraja ofertantii sa-si mentioneze aceleasi utilaje la mai multe licitatii/lucrari.
        Cat ii priveste pe cei de la UMB, publicatia respectiva nu face altceva decat sa traga un semnal de alarma cu privire la stadiul lucrarilor pe tronsoanele castigate de UMB.
        Nu uita, cei de la UMB trebuie sa finalizeze anul acesta, pe langa cele 2 capete ale lotului Buzau-Focsani si urmatoarele lucrari:
        1. Lotul 4 din DEX Craiova Pitesti;
        2. Tronsonul din centura timisoara sud;
        3. Lotul 4 din A0 nord – Aici e posibil sa le fie acordata o extensie pentru intarzierile cauzate de autorizatia de mediu;
        4. Sectiunea 3B2 Zimbor-Piatra Salajului din A3;
        5. Drumul expres Galati-Braila;
        Au 7 loturi pe care trebuie sa le finalizeze anul acesta.
        Si nu am luat in calcul aberatiile lui Grindeanu, idolul tau, privitoare la alte loturi pe care cei de la UMB le-ar finaliza anul acesta pe A7.
        Si anul acesta trebuie sa inceapa lucrarile si pe lotul lipsa din A1 precum si pe lotul din A8.
        Dupa cum vezi, sunt foarte multe lucrari pe care cei de la UMB trebuie sa le finalizeze nul acesta. Sper sa gaseasca resursele necesare finalizarii la timp a acestora.
        Si la final, nu spune nimeni sa nu le mai acorde contracte celot de la UMB, doar ca ar fi indicat ca in cadrul analizarii ofertelor, sa verifice atent in ce masura ar avea capacitatea de a lucra concomitent pe mai multe santiere.

        • Nu înțeleg de ce apelezi la jigniri. Crezi că ești mai interesant? Sau pur și simplu asta-i modultău de comunicare?

  2. Tradatorilor! Urati neamul romanesc si binecuvantarea data de dumnezeu direct lui Umbrarescu! Cum va permiteti sa ne aratati adevarul curat? Noi vrem o minciuna frumoasa decat un adevar urat. Doar de asta votam numai ipocriti de 35 de ani, votam numai minciunile frumoase.

    • Păi, și ce-i mai bine? Minciuni frumoase sau minciuni urâte? Tot minciuni sunt. Asta-i politica românească. Puterea minte că face și drege, opoziția țipă că ăia sunt ticăloși și impostori.

  3. E mai bine sa faca Umb cu un an intarziere decat sa faca Pizzarotti la 3 ani sau Aktor la 5 ani intarziere. Eu aleg tot pe Umb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *