VIDEO Cum arată trenul care circulă cu o viteză de 300 km/h pe rute din Italia, Franța și Spania

tren, europa, cel mai rapid tren din Europa Sursă foto: Captură foto/ Euronews Youtube

Trenurile de mare viteză reprezintă o alternativă din ce în ce mai populară de explorare a continentului. Numai în Italia, numărul de pasageri a crescut cu 517% – de la 6,5 milioane în 2008 la 40 de milioane în 2018. Ruta Trenitalia de la Paris la Milano a fost introdusă pentru prima dată în decembrie 2021, deservită de ETR1000 de la Hitachi Rail, scrie Euronews.com.

Trenul poate ajunge la o viteză de 300 km/h, cu capacitatea de a merge la 400 km/h dacă nu este limitat de reglementările privind calea ferată.

În primele nouă luni, noua rută a convins mulți călători să renunțe la zborul cu avionul, iar numărul pasagerilor a crescut cu 57%.

ETR1000 funcționează deja în Italia, Franța și Spania, iar în alte cinci țări europene sunt disponibile căi ferate adecvate pentru servicii.
Trenul este alimentat cu energie electrică, ceea ce înseamnă că, de asemenea, nu va contribui la poluarea aerului. Trenurile în sine sunt construite din materiale reciclabile în proporție de 94,4 %.

UE a stabilit obiective de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030 și de neutralitate climatică totală până în 2050.

Cu toate că în întreaga Europă se observă o tendință de trecere la mașini electrice, ceea ce va reduce considerabil emisiile generate de călătoriile personale, transportul public rămâne o alegere mai bună.

„Transportul public este de multe ori mai eficient decât transportul individual. Mașinile individuale consumă, de exemplu, de aproximativ șapte ori mai multă energie electrică”, a declarat Herald Ruijters, director al DG Move, organismul Comisiei Europene responsabil pentru transport în UE.

Călătoria cu trenul este mai ușoară decât cu avionul

Trenul are patru tipuri de vagoane diferite – Executive, Business, Premium și Standard – pentru a se potrivi unei varietăți de bugete.

O rută populară pe distanțe lungi pe care mulți călători au renunțat la zborul cu avionul este Milano – Roma.
Un zbor direct durează aproximativ 1 oră și 10 minute. Serviciul ETR1000 din Italia, cunoscut sub numele de Frecciarossa (Săgeata Roșie) durează doar 3 ore și 15 minute.

75% dintre călătorii de pe această rută aleg acum să ia trenul, iar cercetările efectuate de Hitachi au arătat că 92,5% dintre pasageri își clasifică experiența cu șapte din zece sau mai mult.

Sursă foto: Captură foto/ Euronews Youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *