VIDEO Se deschid primii kilometri ai Drumului Expres Craiova – Pitești. CNAIR prezintă retrospectiva șantierului UMB (Centura Balș)

Drum Expres Lot 2

Primii kilometri ai Drumului Expres Craiova – Pitești se deschid, joi, estimarea fiind pentru ora 17.00-18.00. Sunt 18,5 kilometri între localitățile Pielești (Dolj) și Piatra-Olt (județul Olt) care vor funcționa ca o centură a orașului Balș, sufocat de traficul de pe Drumul Național 65.

Drumul Expres Craiova – Pitești cuprinde 4 loturi: pe primul lucrează italienii de la Tirrena Scavi și sunt mari întârzieri, în timp ce loturile 2, 3 și 4 sunt atribuite celui mai puternic constructor din România, asocierea de firme UMB (firmele omului de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu). A doua jumătate a lotului 2 Balș – Slatina, care include Centura Slatina (21 km), ar urma să fie deschisă la începutul verii.

Contractul pentru proiectarea și execuția Lotului 2 al Drumului Expres Craiova – Pitești a fost semnat cu UMB în 2018, iar lucrările efective au început în toamna anului 2019.

CNAIR: „O retrospectivă a lucrărilor executate pe DEx 12, Tronsonul 2, Lotul 1. Tronsonul 2, lotul 2, al DEx 12, înseamnă construcția a 18.5 km de drum expres nou, 2 benzi pe sens, cu viteza proiectată de 120 km/h, construcția a 3 noduri rutiere, 14 poduri/pasaje, a unui spațiu pentru servicii și a unei baze de întreținere și de deszăpezire. Prima secțiune din Drumul Expres Craiova-Pitești ce urmează a fi recepționată este cea cuprinsă între km 17+700 – km 36+200 și va ocoli localitatea Balș.”

Fără bandă de urgență și cu viteză maximă limitată la doar 100 km/h

Cea mai importantă diferență între o autostradă și un Drum Expres este lipsa benzii de urgență. Drumul Expres are un spațiu tip acostament cu o lățime de aproximativ 2 metri, spre deosebire de 3,75 – 3,5 metri banda de urgență. De asemenea, banda de circulație este puțin mai îngustă la Drumul Expres (-25 cm), iar viteza deocamdată, este specifică unui Drum Național European, 100 km/h.

UMB a montat deja indicatoarele rutiere cu limita maximă de viteză 100 km/h., dar este posibil ca în câteva zile să se aplice noua lege votată în Parlament și trimisă la Președinte pentru promulgare prin care limita de viteză pe Drumurile Expres să crească la 120 km/h.

„Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă centura de ocolire a orașului Balș. Deși e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balș – Slatina până în Paște – deschiderea chiar și parțială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi. Legea merge la promulgare de către președinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, așa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, a declarat Cătălin Drulă, președintele interimar al USR și inițiator al proiectului.

Lotul 3 al Drumului Expres Craiova -Pitești ( Slatina -Colonești, 31 km.) ar putea să fie deschiși la sfârșitul anului viitor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *