VIDEO Un alt șantier unde riscăm să pierdem fonduri europene. După șase luni de la primele lucrări, lotul Aktor de pe Autostrada de Centură București a ajuns la doar 5%

A0 Aktor

Lotul 3 al Autostrăzii de Centură București – A0, cel mai lung tronson de pe semi-inelul sudic, a ajuns la doar 5% stadiu fizic de execuție după 6 luni de lucrări efective și un an de la intrarea constructorului grec în teren (organizare de șantier și decopertări), anunță Asociația Pro Infrastructură.

„În valoare de 853.422.022,52 lei, fără TVA (echivalentul a 180 milioane euro), contractul a fost semnat în prezența premierului Viorica Dăncilă și a ministrului transporturilor, Răzvan Cuc. Durata de realizare a contractului este de 42 luni, din care 12 luni pentru proiectare și 30 luni (2,5 ani) pentru execuția lucrărilor”, anunța, în aprilie 2019, CNAIR.

Dincolo de mobilizarea nesatisfăcătoare a constructorului AKTOR, calculând 30 de luni pentru execuție de la momentul emiterii Ordinului de Începere a Lucrărilor (25.10 2021), reiese o depășire a calendarului de finanțare prin POIM. Practic, dacă antreprenorul nu finalizează lucrările în 2023, singura variantă rămâne fazarea proiectului care înseamnă tot o pierdere financiară.

„Chiar dacă putem vorbi de motive obiective, independente de constructor, cum ar fi problemele cu aprovizionarea cu balast pentru terasamente, perioada iernii și nelipsitele case, păduri și rețele de utilități de pe drum, viteza grecilor de la Aktor lasă foarte mult de dorit, având porțiuni încă nedecopertate și foreze pe lot, la 6 luni de la ordinul de începere. În condițiile întârzierii-mamut (12 luni) din faza de proiectare, mobilizării foarte slabe și problemelor pe care încă le are cu partenerul de asociere neserios (românii de la Euroconstruct), ne vine greu să credem că Aktor își va respecta angajamentele contractuale și va putea da în folosință cel mai important segment din A0 Sud la finalul anului 2023, termen încă posibil DACĂ antreprenorul va reuși să treacă într-o treaptă de viteză superioară”, a transmis Pro Infrastructura.
Pe de altă parte, până la intrarea în sezonul rece, Compania de Drumuri poate rezilia fără emoții acest contract pe baza noilor modificări ale Legii Achizițiilor Publice.

Certificate intermediare înainte de rezilierea contractului

„Emiterea unor certificate intermediare (certificat de bună purtare) privind stadiul de execuție, din 90 în 90 de zile
-Dacă lucrările nu avansează constructorii vor fi notificați doar de 3 ori, înainte de reziliere, după care se poate intra în procedură de licitație fără publicare.
– Antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea câștiga licitații, dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie”
CNAIR aplică noi penalizări constructorului AKTOR: „CNAIR A EMIS INSTIINTARI DE REMEDIERE, RESPECTIVE 7 ZILE PENTRU PREZENTAREA SPRE APROBARE A PERSONALULUI CHEIE. 30 DE ZILE PENTRU FINALIZAREA ORGANIZARII DE SANTIER. DE ASEMENEA AU FOST TRANSMISE INSTIINTARI DE REVENDICARE PENTRU NEINDEPLINIREA PUNCTELOR DE REFERINTA, RESPECTIV APLICAREA DE PENALITATI.”

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *