Volumul lucrărilor de construcţii, în urcare cu 1,2%, în primul trimestru

Muncitor-constructii-sursa-Pexels-Yury-Kim-e1605262439866

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în primele trei luni din acest an, faţă de perioada similară din 2020, ca serie brută cu 1,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,2%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri și citate de Agerpres.

Datele INS arată că volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 1,2%, în primul trimestru. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 6,2%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-12,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,8%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+5,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+2,6%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 6,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 1,2%, scădere înregistrată la lucrările de reparaţii capitale (-10,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9,2%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,0%. Pe obiecte de construcţii, scăderi au avut loc la clădirile nerezidenţiale (-7,8%) şi la clădirile rezidenţiale (-6,9%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 3,1%.

Conform INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în martie 2021 comparativ cu februarie 2021, ca serie brută cu 36,6%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+40,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+29,3%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+22,0%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: construcţiile inginereşti (+49,6%), clădirile rezidenţiale (+31,9%) şi clădirile nerezidenţiale (+21,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a urcat cu 0,8%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi (+4,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,5%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 22,1%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 11,1%. Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 12,2%, respectiv cu 0,4%.

De asemenea, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 2,2%, în martie 2021 comparativ cu martie 2020. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (+11,0%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 21,7%, respectiv cu 12,0%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+14,1%) şi la construcţiile inginereşti (+1,1%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 4,9%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 0,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-21,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9,7%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 6,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 5,8%, respectiv cu 4,9%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 10,0%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.