Wizz Air, criticată pentru că vrea să îi dea un bonus de 100 de milioane de lire sterline șefului companiei. Președintele operatorului low-cost: Varadi este un „director al dracului de bun”

Carmen Radu iul. 24, 2021 0 comentarii
wizzair

Wizz Air vrea să îi plătească directorului executiv Jozsef Varadi un bonus de 100 de milioane de lire sterline, dacă va reuși să crească rapid prețul acțiunilor companiei aeriene low-cost, pe măsură ce industria se recuperează după pandemie. Cu toate acestea, planul a primit deja o serie de reacții negative, scrie Financial Times.

Varadi ar putea primi una dintre cele mai mari compensații pentru o companie listată la Londra, dacă acțiunile Wizz cresc de la 45 de lire sterline în prezent la 120 de lire sterline în următorii cinci ani.

Mai precis, Varadi ar putea primi o plată de 100 de milioane de lire sterline dacă duce la o rată de creștere anuală compusă a prețului acțiunilor de 20% în următorii cinci ani. O rată de creștere între 10 și 20 la sută i-ar da între 20 și 100 milioane de lire sterline. Varadi va trebui, de asemenea, să atingă un obiectiv privind emisiile și diversitatea.

Acest bonus uriaș a provocat însă îngrijorare în rândul comunității de investiții. Un consiliu al Asociației de Investiții din Marea Britanie a emis o alertă roșie către investitori cu privire la planul operatorului din Ungaria. O alertă roșie este cel mai înalt nivel de avertizare emis de asociație și este utilizat pentru a semnaliza acționarilor preocupări semnificative privind guvernanța corporativă.

Avertismentul vine după ce atât Institutional Shareholder Services, cât și Glass Lewis, consilieri influenți ai multora dintre cei mai mari administratori de active din lume, au cerut acționarilor să respingă planul.

Glass Lewis a declarat că are „rezerve majore” cu privire la planurile de remunerare, care ar putea permite „plăți excesive”. ISS a spus că Wizz Air nu a furnizat o „justificare convingătoare pentru plata motivațională pentru CEO”.

Acționarii Wizz Air vor vota asupra planului care include, de asemenea, un fond de bonus de 50 de milioane de lire sterline pentru alți directori și bonusuri mai mici pentru tot personalul, inclusiv echipajul de bord, la reuniunea anuală de marți viitoare.

Bill Franke, președintele Wizz Air și cel mai mare acționar prin intermediul companiei sale Indigo Partners, a declarat pentru Financial Times că nu are „absolut nicio îndoială” cu privire la mărimea potențialului bonus, având în vedere că Varadi este un „director al dracului de bun”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.