Wizz Air vrea să testeze aeronave alimentate cu hidrogen și a semnat un acord cu Airbus

wizzair

Compania aeriană low-cost Wizz Air a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Airbus pentru a explora potențialul operațiunilor cu aeronave alimentate cu hidrogen.

Colaborarea presupune că Wizz Air va analiza posibilitatea unor operațiuni eficiente și ultra-low-cost pe bază de hidrogen. Acest acord va oferi Wizz Air o mai bună înțelegere a modului în care operarea aeronavelor cu emisii zero, alimentate cu hidrogen poate avea un impact pozitiv asupra viitorului model de business al companiei aeriene.

Obiectivul acestui Memorandum de Înțelegere este de a identifica ocaziile și provocările operaționale și de infrastructură ale aeronavelor alimentate cu hidrogen. Ambele părți vor colabora pentru a dezvolta o mai bună înțelegere în ceea ce privește:

  • evoluția ecosistemului global de hidrogen, din perspectiva societății, reglementărilor în domeniu, prețului la energie și infrastrastructurii pentru hidrogen;
  • impactul  aeronavelor cu hidrogen pentru flota, operațiunile și infrastructura Wizz Air, inclusiv rețeaua, programul, bazele și aeroporturile sale, luând în considerare caracteristicile specifice ale aeronavelor, precum autonomia de zbor realizabilă și timpul până la realimentare.

Johan Eidhagen, Chief People & ESG Officer la Wizz Air, a spus: „Dezvoltarea și sustenabilitatea nu se exclud reciproc, iar noile tehnologii de vârf deschid calea către călătorii aeriene mai sustenabile. Acest acord important încheiat cu Airbus va stimula aviația sustenabilă pe tot globul prin dezvoltarea de operațiuni ultra-eficiente și modele de business ale viitorului.”

Glenn Llewellyn, vicepreședinta Zero Emission Aircraft la Airbus, a spus: „Înțelegerea performanței flotei aeriene și a rețelei ne permite să definim mai bine caracteristicile arhitecturale pentru o viitoare aeronavă ZEROe, precum și impactul asupra aeroporturilor, suportului la sol și rețelei de rute.”

În noiembrie 2021, Wizz Air a semnat un acord cu Airbus pentru achiziționarea a încă 102 aeronave A321, care includ 75 de aeronave A321neo și 27 de aeronave Airbus A321XLR. Comanda a primit un acord evident din partea acționarilor în cadrul unei adunări extraordinare a acționarilor care a avut loc în 22 februarie 2022.

Odată cu noua comandă, stocul de livrări al Wizz Air cuprinde o comandă fermă pentru 34 de aeronave A320neo, 240 de aeronave A321neo și 47 de aeronave A321XLR, plus comanda suplimentară pentru 15 A321neo și drepturi de cumpărare pentru 75 A321neo. Acestea reprezintă un total de 411 aeronave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *