Zeci de sateliți SpaceX, distruși de o furtună magnetică

Starlink, sateliti

Din cauza unei furtuni magnetice, până la 40 de sateliți SpaceX nu au putut fi amplasați pe orbită după lansarea lor, săptămâna trecută, și s-au dezintegrat la reintrarea în atmosferă, a anunțat compania lui Elon Musk, citată de Le Figaro.

În total, 49 de sateliți au decolat joia trecută din Florida la bordul unei rachete Falcon 9. Aceștia urmau să facă parte din constelația Starlink, destinată să furnizeze acces la internet din spațiu. Dar amplasarea sateliților a fost „afectată semnificativ de o furtună geomagnetică, vineri”, a scris SpaceX într-un articol publicat pe blogul său.

Aceste evenimente au fost provocate de o erupție la suprafața Soarelui, care aruncă în spațiu particule ce provoacă pe Terra furtuni magnetice. Aceste furtuni se află la originea aurorelor boreale, dar pot de asemenea să perturbe telecomunicațiile.

Sateliții afectați nu au reprezentat niciun risc de coliziune cu alți sateliți și sunt concepuți pentru a se dezintegra în atmosferă, astfel încât „nicio parte a satelitului nu atinge solul”.

Primii sateliți Starlink au fost trimiși pe orbită în mai 2019. Constelația este formată în prezent din circa 1.500 de sateliți activi iar compania are în plan trimiterea în spațiu a o mie de alți sateliți.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.