1 iulie vine cu scumpiri la energie electrică și gaze. Ultima zi în care consumatorii de energie electrică își pot schimba contractul, pentru a beneficia de reducere

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Data de 1 iulie marchează o nouă etapă în procesul de liberalizare al pieței de energie și vine cu scumpiri pentru consumatori, mai ales pentru cei care nu au schimbat oferta de energie electrică cu una concurențială. Cei care schimbă contractul până la data de 30 iunie vor beneficia de o reducere la factură.

Un bucureștean care consumă 125 de kW pe lună s-ar putea trezi de la 1 iulie cu o factură mai mare cu 15 lei la energie electrică, în timp ce la același consum, un clujean ar putea plăti cu 90 de lei mai mult, dacă nu au încheiat noi contracte cu furnizorul și rămân la serviciul universal, arată calculele făcute de Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

De la 1 iulie vor fi creșteri de prețuri și la gaz, și la energie electrică – mai ales pentru cei care nu și-au schimbat contractele pentru a trece în piața concurențială și rămân în serviciul universal. La gaz vor fi scumpiri între 20 și 25 la sută „cam pentru toată lumea”, în timp ce la energie electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creșterile se vor situa între 5 și 7 la sută de la 1 iulie și probabil că va mai fi o creștere similară la sfârșitul anului, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localități, mă aștept să fie o creștere mai mare, în altele, o creștere mai mică. Cred că cea mai mare creștere o vom vedea la Cluj, Brașov, Ploiești, Craiova, iar cea mai mică creștere cred că va fi la București. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună. La București, creșterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al Enegiei, în prezent președinte al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

„Calculul îi vizează în special pe cei care, pe un deficit de informație, nu au trecut în piața concurențială”, a precizat Răzvan Nicolescu, estimând că numărul acestor consumatori este în jur de 3 milioane. „Ei sunt sub un tarif penalizator, se numește tariful pentru serviciu universal. Autoritățile nu le-au spus ce trebuie să facă, oamenii nu știu încă ce trebuie să facă – să meargă la furnizor, să ceară oferte, să semneze un contract -, n-au făcut acest lucru și vor plăti aceste penalități – și plătesc și în prezent un tarif mai mare”, spune Răzvan Nicolescu.

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarat că peste jumătate dintre clienţii casnici de energie electrică se află în piaţa concurenţială la finalul lunii iunie, iar pentru ceilalţi, preţurile energiei active vor creşte cu 3-13% de la 1 iulie.

​Și Asociația Energia Inteligentă afirmă că de la 1 iulie 2021 se va majora prețul gazelor naturale, al energiei electrice, al energiei termice și al lemnelor de foc.

Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor proprii de preț realizate în baza datelor de pe platformele BRM, OPCOM, CEGH etc., arată pentru următorul an următoarele:

  • O creștere a prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%;
  • O creștere a prețului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%;
  • O creștere a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, de minim 50%;
  • O creștere a prețului lemnelor de foc cu cca. 10%.

Cu doar o zi înaintea finalizării etapei post liberalizare, situația din piață este una „deloc roz”, potrivit asociației.

Conform datelor furnizate de ANRE, numărul consumatorilor casnici care se găsesc în piața concurențială este:

  • piața gazelor naturale: total consumatori: 3,9 milioane, din care consumatori în piața concurențială: 1,4 milioane
  • piața energiei electrice: Total consumatori: 8,9 milioane, din care consumatori în piața concurențială: 4,28 milioane

De la 1 ianuarie 2021, preţul energiei electrice nu mai este reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Autoritatea a decis, însă, că consumatorii casnici pot semna un nou contract de furnizare de electricitate, mai avantajos, până la 30 iunie. Cei care aleg o ofertă concurențială pot beneficia de prețuri mai bune și vor beneficia de o reducere deja aplicată în primele șase luni ale acestui an. Cei care nu aleg o ofertă concurențială vor rămâne cu serviciul universal, care aduce totuși tarife mai mari la facturile lunare de electricitate și vor pierde și reducerea de preț aplicată până acum.

Ghid ANRE 

ANRE a emis o serie de recomandări pentru clienţii casnici care nu şi-au ales încă un furnizor concurenţial.

Conform ghidului ANRE, deoarece preţul furnizării de electricitate nu mai este reglementat, acesta poate fi negociat cu furnizorul. Asta înseamnă că, în cazul unor contracte, preţul plătit poate rămâne la fel, în timp ce alte contracte vor permite variaţii ale preţului printr-o clauză contractuală.

Autoritatea mai precizează că în cazul schimbării furnizorului nu există niciun risc de deconectare, deoarece instalaţia de alimentare rămâne aceeaşi. Totodată, trecerea de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife.

De asemenea, ANRE recomandă tuturor clienţilor să solicite furnizorului condiţiile de modificare a preţului electricităţii înainte de a semna un contract.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: