10 lucruri despre prăbușirea burselor, explicate de XTB România, pe care investitorii ar trebui să le știe

XTB Romania Sursa foto: XTB Romania

Piața bursieră trece printr-o perioadă de volatilitate accentuată, determinată de tensiuni comerciale internaționale, scăderi rapide ale indicilor și incertitudini economice globale. Investitorii resimt presiunea acestor evoluții, iar efectele sunt vizibile atât în performanța marilor companii, cât și în pierderile generate de fluctuațiile valutare.

În acest context, analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale, au sintetizat, într-un material educativ, 10 aspecte esențiale care descriu prăbușirea actuală a pieței bursiere și oferă repere utile pentru înțelegerea situației curente.

  1. Tarifele impuse de SUA

Piețele bursiere au început să scadă încă din februarie, dar cele mai mari pierderi au fost înregistrate la începutul lunii, când administrația americană a anunțat tarife comerciale extinse, alimentând temeri privind încetinirea economiei globale.  Drept urmare, indicele S&P 500 a pierdut aproape 5%.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
  1. Taxele de retorsiune din partea Chinei

Declinul pieței a continuat ulterior, când China, printre alte măsuri, a anunțat, la rândul ei, tarife la importurile din SUA. Această mișcare a agravat tensiunile comerciale între cele două economii mari ale lumii, amplificând temerile privind creșterea economică globală. Indicele S&P 500 a scăzut la finalul săptămânii trecute cu aproape 6%, atingând minimele anului.

  1. Pauza de 90 de zile

Președintele american a decis să suspende pentru 90 de zile aplicarea tarifelor, însă China nu este vizată de această măsură. În ciuda reacției optimiste a piețelor bursiere, nivelul ridicat de incertitudine continuă să influențeze deciziile companiilor și ale consumatorilor. Totodată, nu este clar cum vor arăta, după cele 90 de zile anunțate, noile regimuri tarifare aplicate economiilor din Asia, America de Sud și Europa. Situația cu Mexic și Canada rămâne delicată, iar în centrul tensiunilor se află China, care este vizată de un tarif punitiv de 125% pentru importuri.

  1. A cincea situație similară din istorie

Deși scăderea indicelui S&P 500 nu este încă considerată dramatică – întrucât a coborât cu mai puțin de 20% față de maximul anterior – ritmul în care a avut loc este impresionant. În doar două zile, acțiunile au pierdut peste 10% din valoare, un fenomen rar întâlnit, observat anterior doar în momente-cheie precum Lunea Neagră din 1987, criza Dotcom din 2001, criza financiară din 2008 și la începutul pandemiei în 2020.

  1. Piața bear este aici

Indicele S&P 500 se apropie de un declin de 20%, pragul care marchează intrarea într-o piață bear. Între timp, Russell 2000 — indicele companiilor de tip small-cap — și Nasdaq au depășit deja acest nivel, ceea ce indică o scădere accentuată față de maximele anterioare. Situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât, înainte de alegeri, actualul președinte american era perceput ca un candidat favorabil mediului de afaceri, în special pentru întreprinderile mici, prin promisiunea de a reloca producția în Statele Unite.

  1. Compania Apple nu prea are parte de un an bun

Scăderile au afectat întreaga piață, dar impactul este mai vizibil în cazul marilor companii tech. Apple a pierdut 1.200 de miliarde de dolari în doar câteva luni, capitalizarea sa coborând de la 3.900 la 2.700 de miliarde — o sumă mai mare decât valoarea de piață a oricărei alte companii, în afară de Apple însăși, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon, Saudi Aramco și Meta.

  1. Americanii vor avea un iPhone mai scump

Companiile care produc în străinătate, precum Apple, sunt puternic expuse noilor tarife. Costul de producție al iPhone 16 Pro este estimat la 550 USD, iar tarifele ar putea adăuga până la 300 USD. Deși Apple ar putea absorbi parțial costul sau negocia excepții, impactul asupra prețului final rămâne o provocare majoră.

  1. Warren Buffett are din nou dreptate

În ciuda scăderilor din piață, acțiunile Berkshire Hathaway au crescut cu 3% de la începutul anului, datorită strategiei defensive a lui Warren Buffett: vânzarea de acțiuni și investiții în obligațiuni pe termen scurt. Totuși, este de menționat faptul că în trecut, lipsa investițiilor a afectat negativ performanța portofoliului.

  1. Pierderile sunt considerate a fi mai mari decât în 2022

Deși indicele S&P 500 a scăzut cu doar 20%, pierderile pentru investitorii din coroane cehe și euro sunt mult mai mari din cauza slăbirii dolarului. În 2020, scăderea în CZK a fost de 27%, iar în EUR de 33%. În 2022, aceste pierderi au fost de 19% în CZK și 18% în EUR. Acum, scăderea în CZK și EUR a sărit de 24%, depășind pierderile din 2022 și apropiindu-se de cele din 2020. Astfel, pe lângă scăderi, investitorii sunt afectați și de deprecierea dolarului, arată XTB.

  1. Investitorii nu trebuie să intre în panică

Se spune că prăbușirile pieței sunt o oportunitate de cumpărare, iar istoricul pieței bursiere arată că, în ciuda fluctuațiilor pe termen scurt, acțiunile cresc cu 10% pe an pe termen lung. Fiecare corecție a fost depășită, mai devreme sau mai târziu, cum a fost cazul crizei financiare din 2008 (aproape 5 ani) sau al pandemiei COVID-19 (jumătate de an). Deși durata acestei corecții este incertă, este recomandat ca investitorii să evite deciziile luate din frică și să acționeze cu calm și raționalitate, subliniază analiștii XTB.

Cuvinte cheie recomandate: analiza xtb, burse, tarife, investitii, piata de capital, investitori, recesiune, prabusirea pietei

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiții. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 69% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.