- Cele 17 biblioteci selectate în programul Hi Digital deservesc seniori din 37 de localități;
- Valoarea programului pentru anul 2025 este de 900.000 de lei;
- Primii 32 de bibliotecari din această etapă au absolvit cursurile de pregătire de formatori.
Fundația Vodafone a finalizat selecția bibliotecilor în care va desfășura, pe parcursul anului 2025, proiecte de educație digitală pentru persoane de peste 65 de ani prin programul Hi Digital. Bugetul alocat acestei etape este de 900.000 de lei, iar cele 17 biblioteci selectate, care deservesc 37 de localități din țară, vor beneficia de suport financiar și sprijin din partea Fundației Vodafone pentru desfășurarea atelierelor.
„În această etapă a programului Hi Digital, vrem să ajungem cu module de educație digitală la cât mai multe persoane de peste 65 de ani din cele 37 de localități. Vrem să le arătăm, prin cursuri adaptate pentru vârsta lor, că uneori să dobândești abilități digitale poate fi mai simplu decât se așteaptă. Odată dobândite, aceste abilități sunt de mare ajutor pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. Seniorii s-ar simți mai independenți și mai siguri pe ei și nu ar mai fi nevoiți să apeleze la terți de fiecare dată când au o problemă care se poate rezolva printr-o simplă utilizare a telefonului inteligent”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone în România.
Cele 17 biblioteci selectate sunt:
- Biblioteca Comunală Rucăr – județ Argeș
- Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești – județ Bacău
- Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău – județ Buzău
- Biblioteca Municipală Reșița – județ Caraș-Severin
- Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța – județ Constanța
- Biblioteca Comunală Conțești – județ Dâmbovița
- Biblioteca Comunală Vladimir – județ Gorj
- Biblioteca Comunală Balotești – județ Ilfov
- Biblioteca Județeană Mureș – județ Mureș
- Biblioteca Comunală Tămășeni – județ Neamț
- Biblioteca Comunală Botiz – județ Satu Mare
- Biblioteca Județeană Satu Mare – județ Satu Mare
- Biblioteca Liceului Teoretic „Babel” Timișoara – județ Timiș
- Biblioteca Orășenească „Prof. Ion Buzea” Măcin – județ Tulcea
- Biblioteca Comunală Nalbant – județ Tulcea
- Biblioteca Publică „Antim Petrescu” Păușești Măglași – județ Vâlcea
- Biblioteca Publică Locală Mateești – județ Vâlcea
Pe toată durata programului, bibliotecile vor fi dotate cu un kit tehnologic, vor beneficia de un micro-grant pentru derularea optimă a atelierelor, de mentorat și de suportul echipei Fundației Vodafone.
Programul a debutat cu un curs de pregătire de formatori desfășurat pe 11 și 12 februarie la București, prin care 32 de bibliotecari, de la cele 17 biblioteci selectate, au devenit multiplicatori digitali pentru atelierele Hi Digital. Cursanții s-au familiarizat cu metodologia Hi Digital și au exersat tehnici de livrare, dezvoltare și consolidare a abilităților de interacțiune cu persoanele peste 65 de ani. Bibliotecarii au devenit astfel persoane resursă pentru comunitățile lor, în care vor organiza ateliere de digitalizare săptămânale, însoțind seniorii pas cu pas în călătoria spre lumea digitală, cu ajutorul telefonului inteligent.
Lista bibliotecilor selectate în urma jurizării este publicată pe website-ul Fundației Vodafone: https://fundatia-vodafone.ro/finantare/hi-digital/.
Fundația Vodafone este implicată în activități care să dezvolte abilitățile digitale pentru tineri și seniori și să diminueze decalajul digital. Hi Digital este o inițiativă care se adresează persoanelor de peste 65 de ani, iar programul, care se desfășoară în prezent în Anglia, Cehia, Irlanda, Luxemburg, Olanda și România, este un context de învățare non-formală care încurajează, include și inspiră seniorii să se integreze în lumea digitală, consolidând încrederea și competențele în rândul celor care se simt izolați sau vulnerabili într-o societate tot mai tehnologizată.
Despre Fundația Vodafone
De 27 de ani, punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru ca împreună să construim proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim anual în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii și tineri pentru meseriile viitorului. Alături de celelalte fundații Vodafone din întreaga lume, scopul nostru este să îmbunătățim viața a 400 de milioane de persoane până în 2025.
Suntem o organizație neguvernamentală românească înființată în 1998, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei Vodafone România. Mai multe detalii despre programele noastre se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro și www.facebook.com/fundatiavodafone.