20% din toată producția României de gaze pleacă la export în Ungaria. Exportul la unguri este de 5 milioane de metri cubi, iar tot consumul intern este de 8 milioane metri cubi

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Exporturile de gaze către Ungaria prin gazoductul Arad-Szeged tot cresc, ajungând azi să fie de 4,9 milioane de metri cubi, ceea ce, în condițiile în care nu mai importăm deloc, reprezintă peste 20% din producția internă, care este de 23,3 milioane de metri cubi. Economedia.ro a scris deja că, în iunie, România a devenit net exportatot de gaze, pe fondul sistării importurilor(gazoductul TurkStream, care aduce gaze din Rusia, via Turcia, către sudul Europei și România, este în revizie) și a consumului intern redus. Acum doar constatăm că acest export tot crește. A plecat de la 3,2 milioane metri cubi, la începutul lunii iunie, a ajuns la 3,9, apoi 4,2 și, acum, la 4,9 milioane de metri cubi. În afară de acest export, constatăm, din datele interactive Transgaz, că și stocarea în depozite este la cote mari – 11 milioane metri cubi, azi. Acest lucru înseamnă că tot consumul intern este de 8 milioane de metri cubi (producție totală – export – înmagazinare depozite). Practic, se înmagazinează în subteran mai mult decât consumă toată România și exportul către Ungaria reprezintă 60% din tot consumul intern. În această perioadă, când suntem încă departe de sfârșitul ciclului de stocare gaze – 30 octombrie, depozitele României sunt pline la peste 60%, potrivit Transgaz.

„Sunt 8 firme care exportă ,printre care si OMV-Petrom, care are cel mai mult – 1,2 milioane metri cubi pe zi”, ne-a spus o sursă.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Petrom este unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, alături de Romgaz. Fiecare dintre cele două firme produc circa 4 – 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Directorul-adjunct al Romgaz, Aristotel Jude a precizat că societatea de stat nu exportă gaze.

O altă sursă din piață ne-a confirmat că Petrom este cel mai mare exportator, în aceste zile, compania vânzând unei companii de trading deținute tot de OMV – acționarul majoritar al Petrom. „Pentru Petrom, acum este mai avantajos să vândă gaze decât să le ardă pentru generarea de electricitate (Petrom deține termocentrala Brazi, pe gaze, dar care este oricum în revizie  – n.r.). Este vorba și despre consumul intern , foarte scăzut. Vând la export, n-au ce face. O altă firmă care exportă este MET(MET Romania Energy, deținută de grupul maghiar MOL – n.r.)”.

În primele zile ale lui iunie, au existat și unele exporturi către Republica Moldova, însă cantități mici.

Consumul de gaze, oricum mai scăzut în mod tradițional în această periodă de vară, este și mai redus ca urmare a faptului că cel mai mare producător de energie electrică folosind gaze, centrala Petrom de la Brazi, este într-o revizie prelungită, iar consumul industrial nu și-a revenit – abia săptămâna trecută Azomureș, cel mai mare consumator de gaze al țării, a anunțat că a repornit producția unor sortimente de îngrașaminte, dar la doar 10% din capacitate.

Faptul că, în această perioadă, România devine net exportator de gaze este un trend pe care, în general, piața de energie locală a intrat în acest an. La electricitate, tot anul 2023 a fost așa, cu România net exportator. Motivele, în general, sunt aceleași: consumul intern redus, coroborat cu o producție excedentară pe zona de hidro și de regenerabile, cu precădere eolienele. Consumul intern redus vine din faptul că industria energointensivă consumă foarte puțin, marile capacități industriale fiind cu producția închisă sau suspendată. În plus, pe fondul prețurilor mari la electricitate și gaze, românii din sectorul rezidențial au făcut economii, pentru ca facturile să poată fi suportabil de plătit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Si uite asa industria Ungariei creste. Romanii ar trebui sa profite de gazul sau pentru a atrage investitori sa producă aici nu in Ungaria

  2. Din Ungaria in Austria și uite așa ne-au tras-o și o vor face in continuare. Vezi Schenghen și legăturile lui Karl si compania cu Rusia.

  3. In loc sa pornesca Azomures noi dam gaz peste graniță și importan îngrășământ la supra preț că asta vor să fim dependenți de ei.

    • (1) Nu aveți informații corecte despre PREȚUL la care România importă îngrășăminte ! Ați auzit doar la Radio Șanț, care vă amețește cu minciuni!… AZOMUREȘ a reluat producția de îngrășăminte agricole la 10% din capacitate, acoperind 75% din consumul intern… Deci, doar 25% din necesarul intern este acoperit din import!… Lăsați „supraprețul” fiindcă amoniacul de import este mai ieftin decât gazul românesc!!

      (2) Abia anul acesta România a devenit exportator net de GAZ NATURAL, fiind mai avantajos să-l vindem decât să-l ardem! Din TOTALUL producției anuale de 23 mld. mc, consumul intern este de 8 mld. și exportăm aproape 5 mld. mc. Restul SE STOCHEAZĂ în subteran și suprateran, pentru sezonul rece.

      (3) Gazul românesc NU SE VINDE pentru „o șapcă” ci la un preț DE PIAȚĂ tot mai ridicat, sub controlul ANRE și sub semnul circulaţiei libere a gazelor naturale în cadrul Uniunii Europene, Credeți că ne putem sustrage mecanismelor bursiere sau că ele pot fi „dirijate”?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.