2023, anul relocării în România? Ana Dumitrache, CTP: Ne uităm la relocarea unor centre de producție și distribuție nu numai din Rusia, ci și din China sau Ucraina. România se profilează ca un hub regional de distribuție

angajati, munca, birou, companii Sursă foto: Unsplash

În 2023, cererile de relocare privind companiile din Rusia se vor datora unui cumul de factori, România fiind atractivă atât pentru sectoarele afectate de blocajele lanțurilor de aprovizionare sau războiul din Ucraina, dar și pentru cele care simt încă efectele reziduale ale crizei COVID, spune Ana Dumitrache, country head CTP România. Compania transmite că se uită cu din ce în ce mai mare atenție la relocarea unor centre de producție și distribuție nu numai din Rusia, ci și din China sau Ucraina, pentru că România se profilează clar ca un hub regional de distribuție, o oportunitate economică pe care nu avem voie să o ratăm.

„România rămâne o piață atractivă pentru noi investiții, pe de o parte pentru ca din punct de vedere stoc de spații moderne avem încă mult de recuperat, iar pe de altă parte pentru că forța de muncă este un avantaj competitiv din punct de vedere raport calitate – cost”, spune Ana Dumitrache, country head CTP România. 

Reprezentanții companiei transmite că se așteaptă să vadă o creștere a cererii pentru spații de producție datorate operațiunilor de nearshoring (companii care caută să fie mai aproape de casa in cea ce privește aprovizionarea), un trend în ascensiune pe piața imobiliară locală. „Un bun exemplu este contractul prin care CTP va construi un centru de cercetare și dezvoltare pentru producătorul german Diehl Controls, a cărui decizie de a-și stabili o operațiune în viitorul CTPark de la Brașov este încă o confirmare a poziției strategice a României în Europa ți a potențialului ca destinație de nearshoring, atât pentru ce înseamnă spațiile logistice, cât și pentru spațiile de producție”, precizează Ana Dumitrache.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Compania spune că o mare provocare pe piața în acest an o reprezintă creșterea prețurilor materialelor de construcții. „CTP are însă marele avantaj de a lucra cu parteneri fideli, la care se adăuga și poziția de jucător important în toate țările unde CTP Group este prezent, ceea ce ne permite să păstrăm lucrurile în limite suportabile. În acest moment, chiar și cu această provocare, toate proiectele pe care le avem în lucru înaintează conform calendarelor stabilite”.

Topul orașelor din Romania care s-au dezvoltat cel mai mult în 2022

Privind per ansamblu, 2022 a fost un an record pentru piata de spatii industriale si logistice in ceea ce privește cererea, atât pentru spații de depozitare, huburi logistice, cat si pentru facilități de producție.

Pentru CTP România, Bucureștiul a fost, ca și până acum, principalul punct de interes, în special pentru centre regionale de distribuție, urmat de Timișoara, Oradea și Brașov. 

„La Oradea dezvoltam un proiect unic in Romania, primul parc industrial cu terminal cargo aerian. Am anunțat deja primii chiriași în CTPark Oradea Cargo Terminal, unul dintre acestia fiind Cargus, un partener de cursă lungă, cu care lucram și în CTPark Bucharest, parcul nostru de la km.13”, spune Ana Dumitrache, country head CTP România. 

Potrivit acesteia, Brașovul este un oraș care începe să atragă noi investiții si compania are deja primul chiriaș în viitorul CTPark Brasov – Diehl Controls, un producător german important în zona high-tech, pentru care CTP construiește un centru R&D, dar și o unitate de producție.

În ceea ce privește 2023, Bucureștiul va rămâne principalul hub de dezvoltare. „Extindem parcul CTPark Bucharest West cu o nouă clădire, care va deveni cea mai mare clădire industrială din România, cu circa 160.000 mp. De asemenea, ne concentrăm și pe zona de sud a orașului, unde extindem CTPark Bucharest South cu o nouă faza de 60.000 mp. Până la finalul acestui an, vom extinde parcul existent până la 150.000 mp. CTPark Bucharest South este amplasat strategic în zona Popești – Leordeni, în apropiere de cartierul Berceni, ceea ce înseamnă un bazin important de forță de munca și credem că acest proiect are potențial de a deveni un hub regional”, spune Ana Dumitrache. 

La nivel national, focusul va fi pe dezvoltarea parcurilor din vestul țării, Timișoara și Arad, dar și Oradea, cu terminal cargo aerian, care, ar putea fi complet funcțional până la finalul acestui an.

În România, CTP deține o suprafață totală de peste 2,3 milioane mp de depozite de clasa A în 15 orașe: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu, Timișoara, Turda, Târgu Mureș, Caransebeș, Ineu și Salonta.

CTP deține 6 parcuri industriale în jurul Capitalei: CTPark Bucharest South, CTPark Bucharest West și CTPark Bucharest, pe autostrada A1 – în zona de vest și CTPark Chitila, CTPark Mogoşoaia şi CTPark Bucharest North – în zona de nord.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: