Economia europeană a evitat scenariul cel mai sumbru, potrivit Capital Economics

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Zona euro a evitat cel mai rău scenariu, estimează Capital Economics, care vede o ușoară îmbunătățire a perspectivelor pentru economie în ultimele săptămâni. Această estimare vine după noua prognoză publicată de Goldman Sachs, potrivit căreia zona euro va evita recesiunea, scrie Money Review, potivit Rador.

Însă Capital Economics opinează că PIB-ul zonei euro a suferit cel mai probabil o contracție în al patrulea trimestru al anului 2022 și se va contracta din nou în trimestrul curent din cauza evoluțiilor nefavorabile ale veniturilor reale ale gospodăriilor, din cauza creșterii ratelor dobânzilor, precum și a încetinirii cererii externe. În acest context, firma de analiză economică prevede că PIB-ul va suferi o contracție de aproximativ 1% de la nivelul maxim la nivelul minim în această recesiune, iar apoi va înregistra o creştere lentă.

Semnale pozitive

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Printre factorii care semnalează o îmbunătățire a perspectivelor pentru zona euro, Capital Economics indică sondajele în rândul companiilor, potrivit cărora activitatea nu mai prezintă o contracție atât de mare, estimările că inflația a atins „pragul maxim”, precum și scăderea prețurilor angro la gaze.

Totuși perspectivele sunt temperate de efectele înăspririi politicii monetare și de presiunile inflaționiste încă puternice. Inflația de bază este de așteptat să rămână peste 2% în acest an, iar Capital Economics preconizează că Banca Centrală Europeană va crește rata dobânzii în următoarele luni până la 3%, și nu până la 3,5% cât anticipează piețele.

În rest, indicii de consum arată cheltuieli foarte scăzute din partea gospodăriilor la începutul anului, ratele ocupării forței de muncă rămân încă puternice, iar ritmul de creditare a sectorului privat a încetinit. La nivel bugetar, Capital Economics avertizează că deficitele vor fi mai mari în acest an decât se așteaptă guvernele.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: