Startup-uri românești care au primit finanțare de peste 10 milioane de euro

500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Piața startup-urilor din România se dezvoltă cu pași rapizi drept dovadă dorința investitorilor care vor să finanțeze companii românești. Economedia a făcut o scurtă trecere în revistă privind câteva startup-uri românești care au atras finanțare de peste 10 milioane de euro în ultimii 3 ani.

Valoarea investițiilor în startup-urile de tehnologie din România a crescut cu 36% în primele 10 luni din 2022, potrivit unui raport al platformei de finanțare SeedBlink. Nivelul de finanțare al startup-urilor tech în România a ajuns la 226 milioane euro în perioada ianuarie – octombrie 2022, cu 36% mai mult față de 166,4 milioane euro în 2021, în ciuda inflației și a situației macroeconomice, arată raportul.

FintechOS

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Startup-ul IT românesc FintechOS, furnizor global de tehnologie pentru bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare, a închis, în luna aprilie 2021, o rundă de finanțare de serie B prin care a atras o investiție de 60 de milioane dolari.

Runda de finanțare a fost condusă de fondul de venture capital Draper Esprit, unul dintre cele mai active fonduri din Europa, cu investiții în companii de tehnologie care cresc rapid și au ambiții globale, precum Revolut, Thought Machine, UiPath, Form3 și ICEYE.

Fondurile vor fi utilizate în principal pentru a întări poziția companiei în Europa și în Marea Britanie, și pentru a susține expansiunea globală, principalele piețe vizate fiind Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America de Nord. FintechOS are în plan să deschidă sedii în SUA, Dubai și Singapore.

Restart Energy

Restart Energy One, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale de pe piața locală, a încheiat, în luna august 2021, un acord privat de investiții cu Tejas Capital (SUA) în valoare de până la 21 milioane euro. Astfel, compania a ajuns să fie evaluată la 87,5 milioane euro.

Fondurile investite de Tejas Capital (SUA) vor fi folosite pentru dezvoltarea infrastructurii necesare proiectelor de energie verde și dezvoltarea companiei în România, contribuind la atingerea obiectivului strategic de a deveni primul furnizor de energie regenerabilă din regiune până în 2025.

Druid

Startup-ul IT românesc Druid a obținut în luna mai 2022 o finanțare de 15 milioane de dolari, într-o rundă de investiții Serie A condusă de fondurile de capital de risc Karma Ventures și Hoxton Ventures, la care a participat și GapMinder, alături de alți patru investitori din Germania, Elveția, Polonia și România.

În urma finanțării, Druid anunța continuarea extinderii pe piața internațională, mărirea echipei și accelerarea activității în Europa și America de Nord. 

Startup-ul Druid a fost fondat în 2018 de Liviu Drăgan, un om de afaceri cu experiență în domeniul tehnologiei, cunoscut mai ales ca proprietar al firmei Total Soft. Druid este o platformă platforma end-to-end de construire de aplicații tip chat pentru mediul de afaceri. Aplicațiile sunt bazate pe inteligență artificială

AROBS Grup

AROBS Transilvania, firma de IT românească, a obținut, în octombrie 2021, de la investitori circa 15 milioane euro prin vânzarea unui pachet de acțiuni de 12%, în cadrul unui plasament privat.

Voicu Oprean, fondator & CEO AROBS Grup, a declarat într-un interviu acordat Economedia că acest capital atras de la investitorii BVB va fi utilizat pentru procesele de M&A demarate, achiziționarea de companii din domeniul IT, în special cele din zona de servicii software – firme care prestează servicii de programare și produse software din diverse zone de expertiză.

Totodată, o parte din fonduri vor merge pe dezvoltarea prezenței pe piața din Statele Unite, unde credem că avem potențial de creștere atât în zona de produse, cât și de servicii.

Pentru anul 2022, AROBS Grup are în plan deschiderea unui birou AROBS în SUA, întărirea prezenței în Germania prin biroul local pe care îl avem acolo și să ne pregătim pentru transferul de pe piața AeRO pe Piața Principală.

Trebuie menționat și UiPath, care a ridicat o rundă de finanțări de 750 de milioane de dolari în 2021, cea mai mare dintre companiile românești, deși firma s-a dezvoltat întâi pe piața americană.

Digitail

Digitail, platformă software de administrare a clinicilor veterinare, a atras finanțare de 11 milioane de euro printr-o rundă de finanțare de serie A, condusă de fondul de venture capital Atomico din Marea Britanie, la care se alătură investitorii anteriori: byFounders, Gradient și Partech. Andreas Helbig, directorul Atomico, se alătură consiliului de administrație al Digitail ca parte a investiției, potrivit unui comunicat de presă.

Digitail va folosi această finanțare pentru a-și extinde în continuare operațiunile în SUA și Canada și pentru a-și continua expansiunea globală. Finanțarea din seria A va permite, de asemenea, Digitail să își extindă profunzimea produselor și gama de caracteristici.

Accelerată de pandemie, deținerea de animale de companie în toată lume este în prezent în plină expansiune, piața de îngrijire a animalelor de companie fiind estimată la 200 de miliarde de dolari în prezent – și urmând să crească la peste 300 de miliarde de dolari până în 2030.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: