Corina Crețu cere Comisiei Europene să precizeze dacă există riscul de a nu putea fi prevenite fraudele cu fonduri din PNRR după ce Curtea de Conturi a României și-a diminuat atribuțiile 

corina cretu Sursa foto: Corina Crețu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, a cerut Comisiei Europene să precizeze dacă există riscul de a nu putea fi prevenite fraudele cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și cu fondurile de coeziune, după ce Curtea de Conturi a României și-a diminuat atribuțiile.

În Parlamentul European continuă dezbaterile cu privire la strategia de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027.

„Am atras atenția cu privire la fondurile PNRR care se află în pericol de a fi alocate pe criterii de apartenență politică a administrațiilor locale, un fenomen care se află în discordanță cu tratatele care arată că politica de coeziune trebuie să investească în zonele cele mai sărace, cele mai vulnerabile, să reducă decalajele de dezvoltare, nu să le adâncească! În final, mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu modul în care instituțiile naționale de control și audit vor putea controla modul în care sunt gestionați banii europeni”, a precizat Corina Crețu.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Europarlamentarul a menționat faptul că, imediat după ce i s-a dat rolul de a controla modul de utilizare a banilor din PNRR, Curtea de Conturi a României și-a diminuat atribuțiile, păstrându-și doar un rol de consultant.

„Există cu adevărat riscul să nu ne putem baza pe instituțiile naționale? Există astlfel de îngrijorări și față de alte țări?”, s-a adresat Corina Crețu reprezentanților Comisiei Europene.

Ea a amintit că, din perioada de dinainte de 2019, s-a ajuns la concluzia că „aproximativ 20-25% din iregularități și din fraude ar fi putut fi detectate dacă autoritățile naționale și-ar fi făcut treaba”.

Plenul Curţii de Conturi a României a aprobat, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, noul Regulament privind activitatea de audit public extern, care se va aplica din 16 ianuarie. Realizat sub pretextul unui proiect derulat cu Banca Mondială, noul regulament taie practic din instrumentele și puterile instituției exact când România primește cele mai consistente fonduri europene din istoria sa, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții de Conturi.

Citește și Curtea de Conturi și-a diminuat singură independența și atribuțiile la scurt timp după ce a primit un rol principal în verificarea banilor PNRR. Cine controlează o instituție-cheie în stat

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cele mai mari spalari de bani s-au efectuat cu Curtea de Conturi nediminuata. Prin excluderea Curtii de Conturi de la impartirea prazii rezulta portii mai consistente.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.