Războiul comercial dintre Washington și Beijing: prima discuție între oficiali de rang înalt americani și chinezi

Yuan, China Foto: Pixabay.com

Responsabilii pentru comerț din Statele Unite și China au avut prima discuție după sosirea lui Joe Biden la Casa Albă, a anunțat joi ministerul chinez al Comerțului, potrivit Le Figaro.

Relațiile dintre Beijing și Washington s-au degradat sensibil în perioada președinției Donald Trump, marcată de un conflict comercial și tehnologic între primele două puteri mondiale.

Vicepremierul chinez Liu He a avut o discuție „constructivă”, într-o atmosferă de „egalitate și respect reciproc”, cu Katherine Tai, reprezentantul american pentru comerț (USTR), potrivit unui comunicat al ministerului chinez.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Ambasadoarea Tai a discutat despre principiile directoare ale administrației Biden-Harris, centrată pe politicile comerciale”, în cadrul căreia a „ridicat subiecte de preocupare”, a precizat, într-un scurt comunicat, biroul reprezentantei americane pentru comerț. Washingtonul a confirmat o „reuniune virutală” și discuții „sincere și pragmatice”.

Este vorba de prima discuție la acest nivel între Katherine Tai, numită în funcție în martie, și Liu He, principalul consilier economic al președintelui Xi Jinping și negociator șef în războiul comercial. Cele două țări au semnat în ianuarie 2020 un acord comercial, însărcinat să pună capăt la doi ani de război comercial, care conține dispoziții legate de proprietatea intelectuală și condiții pentru trasferurile tehnologice, două mari exigențe ale Statelor Unite.

Acordul prevedea de asemenea reuniuni de etapă la fiecare șase luni. Dar noua administrație Biden a anunțat în aprilie că vrea să realizeze un bilanț al promisiunilor făcute de China în cadrul acestui acord. „Capacitatea” Chinei de a-și respecta angajamentele față de Statele Unite este o „prioritate”, spunea atunci Katherine Tai. În cadrul acordului, China s-a angajat să majoreze la cel puțin 200 de miliarde de dolari în 2020 și 2021 achizițiile de produse și servicii americane.

Ori Bejiingul realizase, la sfârșitul primului trimestru din 2021, doar între 61 și 75% din achizițiile prevăzute la acest stadiu, potrivit unui studiu efectuat de Chad Bown, cercetător la Peterson Institute for International Economics (PIIE), pe baza datelor privind comerțul internațional publicate de cele două țări.

Acordul american a menținut drepturile vamale de 25% pentru un evantai de bunuri și componente industriale din China în valoare de 250 de miliarde de dolari, precum și măsurile de retorsiune ale Chinei pentru importuri americane de peste 100 de miliarde de dolari. Administrația Biden a apărat în mod repetat menținerea acestor taxe vamale impuse de Donald Trump. Washingtonul a declarat în martie că nu este pregătit să renunțe la aceste drepturi vamale dar s-a delarat deschis pentru discuții cu Beijingul.

Drepturile vamale au fost impuse pentru „a remedia o situație comercială dezechilibrată și nedreaptă”, delara Katherine Tai, potrivit căreia o renunțare burscă la aceste taxe ar dăuna economiei americane.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: