În perioada 25-26 ianuarie 2023, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a desfășurat ample acțiuni de control la operatorii economici care desfășoară activități comerciale, în domeniul produselor alimentare sau de alimentație publică, în zona Pieții Unirii, din sectorul 3 al Capitalei, în urma cărora ANPC a aplicat amenzi totale de 188.000 de lei, potrivit unui comunicat de presă. Economedia a scris aici că ANPC a amendat cu 50.000 de lei McDonald’s Unirii
În urma verificărilor, 20 de operatori economici au fost sancționați, după cum urmează:
- amenzi contravenționale, în valoare de 188.000 lei
- 4 avertismente
- oprirea definitivă de la comercializare sau utilizare în vederea preparării a peste 400 kg de produse alimentare neconforme
- oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 7 operatori economici (6 unități și 3 vitrine frigorifice din cea de-a 7-a).
Companiile sancționate au fost:
- SC Doely Gustos SRL
- SC Market Media Food SRL – Trattoria Verdi
- SC Avicri Food & Drinks SRL (oprit temporar de la funcționare)
- SC Emest Prest Service SRL
- SC Bianco Latte SRL – Borsalino (oprit temporar de la funcționare)
- SC Tomorrow Food SRL – Level Up Fast Food
- SC Comida Mexicana SRL – Casa de Tacos
- SC Carrefour România SA (oprit temporar de la funcționare 3 vitrine frigorifice)
- SC Pan Ion Prod Com SRL
- SC Pamfi Jina SRL
- SC Premier Restaurants Romania SRL -McDonald’s Unirii
- SC Zoomserie SRL – Cofetăria Zoomserie
- SC Patiseria Tineretului S.R.L – Patiseria Tineretului (oprit temporar de la funcționare)
- SC Berezka Stores SRL
- SC Il Maestro S.R.L – Megapan
- SC US Food Network SA – KFC Unirii
- SC MLS Invest Trading SRL – Chopstix (oprit temporar de la funcționare)
- SC Denis si bunicii SRL – Casa Denis Fast Food Delivery (oprit temporar de la funcționare)
- Sc ALEXDMA Panification SRL – Covrigăria Alex (oprit temporar de la funcționare)
Principalele deficiențe constatate de comisarii CPCMB au fost:
– folosirea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare și fără menționarea datei limită de consum
– prezenta insectelor vii în unitate
– nerespectarea vecinătății produselor alimentare în spațiile frigorifice (respectiv ouă neigenizate depozitate în imediata vecinătate cu semipreparatelor)
– schimbarea stării termice inițiale a produselor alimentare
– comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depașită
– utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale și cu grad avansat de uzură și a bureților de sârmă,
– nerespectarea condițiilor de depozitare menționate de producător
– folosirea unor agregate frigorifice neigenizate corespunzător cu lichide scurse, și rugină, cu depuneri de gheață, cu tăvile deteriorate, cu fisuri și rupturi
– depozitare produselor direct pe paviment
– colectarea rezidurilor in recipiente neacoperite,
– folosirea unor hote cu acumulare cantitativă de praf și grăsime la nivelul tubulaturii
– lipsa menționării, în lista meniu, a faptului că ingredientul prezentat era de fapt un înlocuitor pe bază de grăsimi vegetale
– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor la masa caldă
– depozitarea produselor la temperatura mediului ambiant
– folosirea unor cântare fără verificare metrologică
– lipsa autorizației de funcționare
– comercializarea unor produse a căror proveniența nu aputut fi stabilită
– utilizarea unei mese de lucru cu rugină, acumulări de praf, grăsime si rupturi
– folosirea unor produse alimentare cu modificări organoleptice și ambalaje
– utilizarea, la bar, de paie din material plastic neambalate individual
– diferențe de gramaj între produsele de patiserie
– existența pavimentului cu plăci de gresie sparte/fisurate și cu tavan cu pete de grăsime și impurități
– lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire
– reutilizarea ambalajelor din material plastic.