Protecția Consumatorului a aplicat amenzi în valoare de 188.000 de lei operatorilor economici de alimentaţie publică din zona Pieţei Unirii din Bucureşti, inclusiv McDonald’s

WhatsApp Image 2023-01-27 at 16.40.49 Sursa foto: ANPC

În perioada 25-26 ianuarie 2023, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a desfășurat ample acțiuni de control la operatorii economici care desfășoară activități comerciale, în domeniul produselor alimentare sau de alimentație publică, în zona Pieții Unirii, din sectorul 3 al Capitalei, în urma cărora ANPC a aplicat amenzi totale de 188.000 de lei, potrivit unui comunicat de presă. Economedia a scris aici că ANPC a amendat cu 50.000 de lei McDonald’s Unirii

În urma verificărilor, 20 de operatori economici au fost sancționați, după cum urmează:

  • amenzi contravenționale, în valoare de 188.000 lei
  • 4 avertismente
  • oprirea definitivă de la comercializare sau utilizare în vederea preparării a peste 400 kg de produse alimentare neconforme
  • oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 7 operatori economici (6 unități și 3 vitrine frigorifice din cea de-a 7-a). 

Companiile sancționate au fost:

  • SC Doely Gustos SRL
  • SC Market Media Food SRL – Trattoria Verdi
  • SC Avicri Food & Drinks SRL (oprit temporar de la funcționare)
  • SC Emest Prest Service SRL
  • SC Bianco Latte SRL – Borsalino (oprit temporar de la funcționare)
  • SC Tomorrow Food SRL – Level Up Fast Food
  • SC Comida Mexicana SRL – Casa de Tacos
  • SC Carrefour România SA (oprit temporar de la funcționare 3 vitrine frigorifice)
  • SC Pan Ion Prod Com SRL
  • SC Pamfi Jina SRL
  • SC Premier Restaurants Romania SRL -McDonald’s Unirii
  • SC Zoomserie SRL – Cofetăria Zoomserie
  • SC Patiseria Tineretului S.R.L – Patiseria Tineretului (oprit temporar de la funcționare)
  • SC Berezka Stores SRL
  • SC Il Maestro S.R.L – Megapan
  • SC US Food Network SA – KFC Unirii
  • SC MLS Invest Trading SRL – Chopstix (oprit temporar de la funcționare)
  • SC Denis si bunicii SRL – Casa Denis Fast Food Delivery (oprit temporar de la funcționare)
  • Sc ALEXDMA Panification SRL – Covrigăria Alex (oprit temporar de la funcționare)

Principalele deficiențe constatate de comisarii CPCMB au fost:

– folosirea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare și fără menționarea datei limită de consum 

– prezenta insectelor vii în unitate 

– nerespectarea vecinătății produselor alimentare în spațiile frigorifice (respectiv ouă neigenizate depozitate în imediata vecinătate cu semipreparatelor) 

– schimbarea stării termice inițiale a produselor alimentare  

– comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depașită 

– utilizarea unor ustensile de bucătărie  neprofesionale și cu grad avansat de uzură și a bureților de sârmă, 

– nerespectarea condițiilor de depozitare menționate de producător 

– folosirea unor agregate frigorifice neigenizate corespunzător cu lichide scurse, și rugină, cu depuneri de gheață, cu tăvile deteriorate, cu fisuri și rupturi

– depozitare produselor direct pe paviment 

– colectarea rezidurilor in recipiente neacoperite, 

– folosirea unor hote cu acumulare cantitativă de praf și grăsime la nivelul tubulaturii 

– lipsa menționării, în lista meniu, a faptului că ingredientul prezentat era de fapt un înlocuitor pe bază de grăsimi vegetale 

– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor la masa caldă 

– depozitarea produselor la temperatura mediului ambiant 

– folosirea unor cântare fără verificare metrologică

– lipsa autorizației de funcționare 

– comercializarea unor produse a căror proveniența nu aputut fi stabilită 

– utilizarea unei mese de lucru cu rugină, acumulări de praf, grăsime si rupturi 

– folosirea unor produse alimentare cu modificări organoleptice și ambalaje 

– utilizarea, la bar, de paie din material plastic neambalate individual

– diferențe de gramaj între produsele de patiserie

– existența pavimentului cu plăci de gresie sparte/fisurate și cu tavan cu pete de grăsime și impurități 

– lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire

– reutilizarea ambalajelor din material plastic.

Sursa foto: ANPC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *