Majoritatea firmelor din Marea Britanie care au testat săptămâna de muncă de patru zile vor să continue cu noul model de lucru

cost forta de munca, calcule, birou Foto: Peels

Marea majoritate a companiilor care au luat parte la cel mai mare proces de testare a săptămânii de patru zile din lume au ales să continue cu noul model de lucru, într-un rezultat salutat ca o dovadă că acesta ar putea funcționa în întreaga economie britanică, scrie The Guardian. Aproape toate companiile participante au optat pentru continuarea noului model, deoarece angajații au raportat un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.

Dintre cele 61 de companii care au participat la testul de șase luni, 56 au prelungit săptămâna de patru zile, iar 18 au făcut-o permanentă.

Rezultatele vor fi prezentate marți parlamentarilor, în cadrul unei campanii care îi îndeamnă pe politicieni să acorde tuturor lucrătorilor din Marea Britanie o săptămână de 32 de ore.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Joe Ryle, directorul Campaniei pentru săptămâna de 4 zile, a calificat acest proces drept un “moment de progres major”, adăugând: “Într-o mare varietate de sectoare, bunăstarea personalului s-a îmbunătățit în mod dramatic, iar productivitatea întreprinderilor a fost menținută sau îmbunătățită în aproape toate cazurile”.

“Suntem foarte mulțumiți de rezultate și sperăm că acestea arată că a sosit cu siguranță momentul să se extindă la scară mai largă săptămâna de patru zile”, a spus acesta.

La Rivelin Robotics, cu sediul în Sheffield, una dintre firmele participante care intenționează să continue cu noua abordare, directorul de produs, David Mason, a declarat că speră că oferirea unei săptămâni de lucru mai scurte va ajuta la viitoarele recrutări. “Este cu siguranță ceva care ne face să fim puțin diferiți de medie.”

Proiectul pilot din Marea Britanie, care a început în iunie anul trecut, a fost promovat de 4 Day Week Global, o organizație non-profit fondată în Noua Zeelandă și supravegheată de thinktank Autonomy și de o echipă de academicieni.

Companiilor participante li s-au oferit ateliere de lucru și mentorat pentru a le ajuta să regândească practicile de lucru. Personalul a avut posibilitatea de a rămâne cu salariul actual, lucrând timp de patru zile în loc de cinci.

Articolul integral AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: