Potrivit unui raport al Departamentului Agriculturii al SUA cu privire la producția de cereale din România, producția anuală de cereale a României în perioada de comercializare 2021-2022 este de așteptat să crească cu 28%, după ce anul trecut seceta a “secerat” randamentele, scrie publicația grecească Agrotypos, citată de Rador.
Precipitațiile abundente recente au îmbunătățit umiditatea solului în toată România, iar temperaturile scăzute și ploile frecvente au întârziat primăvara.
Cu perspectiva unor recolte mai mari, România este gata să se poziţioneze drept un important exportator internațional de cereale. Se preconizează că exporturile de grâu vor crește cu 54%, în timp ce exporturile de porumb vor crește cu 31% față de acum un an.
Mai exact, anul acesta, spune USDA, suprafețele însămânțate cu cereale variază între 5,3 și 5,5 milioane de hectare (1 hectar este egal cu 10 acri). Grâul și porumbul sunt principalele culturi de cereale din România, cu o pondere de aproximativ 85% din suprafeţele cu cereale.
Suprafațele cu grâu în acest an sunt estimate la 2,16 milioane de hectare, în creştere cu 0,7% față de anul precedent. Deși sezonul de semănat din toamnă a fost cald și uscat, precipitațiile de la sfârșitul iernii și de pe tot parcursul primăverii au fost abundente, iar nivelul de umiditate a solului este semnificativ mai mare decât anul trecut.
Suprafeţele cu porumb și producția
În perioada 2021-2022, se estimează că suprafeţele cu porumb se vor reduce, deoarece mulți fermieri s-au orientat, din cauza secetei de anul trecut, către alte produse, cum ar fi floarea soarelui. Seceta de anul trecut a afectat negativ producția de porumb (boabe).
Semănatul în multe zone a fost întârziat din cauza temperaturilor reci și a ploilor, totuși, potrivit USDA, există o perspectivă pozitivă pentru creșterea producţiei de porumb. Pe baza condițiilor actuale, arată USDA, producțiile de porumb sunt estimate cu 4% peste media ultimilor cinci ani.
Mai puține suprafeţe cu orz
Suprafața cultivată cu orz în acest an va fi mai mică decât anul trecut, din cauza condițiilor meteorologice de la însămânțare, care au fost fie foarte umede, fie foarte uscate, în funcție de regiune. Mulți fermieri au ales să abandoneze orzul pentru a semăna grâu.
Fermierii raportează în prezent o situație favorabilă a orzului de iarnă. În condițiile actuale, producțiile de orz sunt de așteptat să fie cu aproximativ 5% peste media ultimilor cinci ani. Biroul FAS din București estimează că producția de orz 2021-2022 va fi de 1,55 milioane de tone, cu 29% mai mult decât anul trecut.
Sursa: Agrotypos/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu