Prototip de oraș sustenabil, în campusul Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor din Bucureşti

efden Sursa foto: EFdeN, Facebook

EFdeN, un ONG activ în zona sustenabilității mediului construit, a lansat primul prototip de oraş sustenabil din România, EFdeN Sustainable City, în campusul de 4.000 mp al Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor din Bucureşti, transmite Agerpres.

EFdeN prezintă un proiect pilot care are scopul de a inspira oraşele din România în elaborarea de proiecte şi iniţiative pentru a face viaţa oamenilor mai bună şi de a încuraja un comportament mai responsabil faţă de mediu, spun inițiatorii planului. În următorul an, peste 40 de puncte de interes vor fi proiectate şi executate în cele opt zone tematice ale EFdeN Sustainable City.

Este vorba despre Case Sustenabile: include cele două case solare, premiate naţional şi internaţional, care au reprezentat România la ediţiile din 2014 şi 2018 ale prestigioasei competiţii mondiale Solar Decathlon; Energie: un spaţiu interactiv ce promovează atât consumul eficient de energie, cât şi producţia de energie curată, plecând de la panouri solare, fotovoltaice şi până la pompe geotermale şi stocare gravitaţională; Educaţie: un spaţiu de studiu şi de experimente şi ateliere de ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică; Mobilitate: include o staţie multifuncţională pentru biciclete şi trotinete electrice, staţii de încărcat maşini electrice, o staţie smart-bus. Agricultură Urbană: include o producţie locală de legume în seră interioară şi seră hidroponică exterioară; Sănătate: zone de şah, basket, tenis, badminton, dar şi de yoga; Resurse: spaţii informative şi interactive de reducere, reutilizare şi reciclare. Artă: un spaţiu expoziţional, instalaţii senzoriale, sustainable fashion şi o scenă pentru piese de teatru.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cei interesaţi se pot înscrie să viziteze pe www.efden.org/oras cele peste 10 puncte de interes deja existente, realizate de echipa EFdeN: Casele EFdeN 4C şi Signature, Copaci Fotovoltaici, Staţii Încărcat Maşini Electrice, Staţie Biciclete şi Trotinete, Eoliene Urbane, Zone Studiu, Sistem Hidroponic Agricultură Urbană şi Zone în care se poate juca şah, basket sau tenis de masă.

Restul punctelor de interes vor fi subiectului unui proces de co-creare, adresat doritorilor care vor să contribuie cu idei despre cum vă arăta oraşul viitorului.. Echipele, formate din 2-5 membri, trebuie să îşi aleagă un punct de interes şi să se înscrie până pe 22 iunie,urmând să beneficieze de sprijin şi mentorat atât din partea echipei EFdeN, cât şi de la specialişti din mediul academic, privat şi public. Fiecare punct de interes va avea un buget de implementare de maximum 10.000 Euro, iar echipele ale căror proiecte vor fi alese pentru implementare vor câştiga şi un premiu în valoare de 500 Euro.

“Este esenţial să ne asigurăm că oraşele viitorului sunt sustenabile, în contextul urbanizării accelerate. Este nevoie de soluţii inovatoare pentru provocările din mediul urban, iar acest micro-oraş al sustenabilităţii permite cercetarea, testarea şi promovarea unor idei noi. Urăm succes EFdeN în a dezvolta toate elementele propuse pentru Sustainable City cât mai repede”, a declarat Alexandra Bocşe, consilier de stat, Administraţia Prezidenţială.

Madlen Şerban, secretar – general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, a precizat că organizaţia include între iniţiativele sale majore dezvoltarea conceptului de oraş sustenabil

La rândul său, Mihai Toader-Pasti, cofondator EFdeN şi manager general, a subliniat că, la 9 ani de la fondarea EFdeN, a venit momentul să se treacă la următoarea etapă, acea de a co-crea oraşele viitorului din România, împreună cu studenţi, universităţi, societatea civilă şi cetăţeni, cu sprijinul partenerilor din mediul privat şi public. “EFdeN Sustainable City este un laborator urban multi-funcţional, fiind spaţiu pentru comunitate, festival de mediu şi tehnologie, muzeu interactiv de ştiinţă. Acesta este doar începutul”, a arătat el.

Oana Craioveanu, consilier Inovaţie, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării., este de părere că oraşul viitorului poate fi modelat în mare măsură şi de accesul la date deschise, colectate prin senzorii instalaţi în oraşe, şi care pot furniza soluţii la diferite niveluri

“Ministerul Energiei este alături de EFdeN, prin proiectul EFdeN Sustainable City, dar şi prin susţinerea organizării competiţiei Solar Decathlon. Noi, factorii de decizie, avem obligaţia de a lua în calcul sustenabilitatea, iar producerea din surse regenerabile în sistem descentralizat cu instalarea de capacităţi de stocare devine un lucru prioritar. Tranziţia sistemului energetic a început deja”, a susţinut George Niculescu, secretar de stat, Ministerul Energiei.

EFdeN este un ONG din România din zona sustenabilităţii în mediul construit, câştigând peste 40 de premii naţionale şi internaţionale pentru proiectare şi construirea a două dintre cele mai sustenabile case din lume cu care a concurat la cea mai importantă competiţie mondială Solar Decathlon în 2014, la Versailles şi 2018, în Dubai.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: