Un proiect al ordonanței „trenuleț” obținut de Economedia, care stabilește cadrul măsurilor fiscale ce se aplică în anul 2025, arată că pensiile de stat, pensiile speciale și salariile bugetarilor vor fi înghețate, temporar. Toate pensiile erau programate să crească cu 12%, ceea ce ar fi dus la un impact bugetar de 19 miliarde lei, conform informațiilor Economedia. De asemenea, erau programate majorări de salarii pentru anumiți bugetari, care ar fi adus un cost suplimentar de 9 miliarde lei. Totodată, ordonanța taie voucherele de vacanță și alte premii, suspendă angajările în sectorul public și plafonează anumite indemnizații.
Documentul obținut de Economedia este la stadiul de proiect și ar mai putea fi modificat, chiar considerabil. Planul era ca acest document să fie elaborat și aprobat de viitorul Guvern, însă negocierile politice dificile din ultimele zile întârzie formarea noului Executiv.
Economedia arăta anterior că majorările de pensii și salarii programate pentru începutul anului 2025 aduc un cost suplimentar de circa 28 de miliarde de lei. Toate aceste majorări vor pune presiune pe un buget deja întins la maximum, cu un derapaj fiscal sever, unde deficitul se va duce către 9% în 2024 și care ar trebui redus anul viitor, conform angajamentelor asumate prin planul fiscal.
Conform calendarului asumat de autorități, pensiile ar urma să crească de la 1 ianuarie cu peste 12%. Această majorare va duce la un cost suplimentar de 19 miliarde de lei, arată sursele Economedia. Amintim că în 2024 costurile totale ale României cu pensiile au crescut cu 25 miliarde de lei, la un total de 136 miliarde de lei, după 2 majorări, respectiv indexarea cu inflația și recalcularea tuturor pensiilor.
De asemenea, pentru începutul lui 2025 sunt planificate și o serie de majorări de salarii pentru unele categorii de bugetari. Costurile cu aceste majorări se ridică la circa 9 miliarde lei, mai arată informațiile Economedia.
Noile majorări de pensii și salarii programate pentru începutul anului 2025 par așadar nesustenabile, în contextul în care anul acesta deficitul bugetar al României se va duce către 9% din Produsul Intern Brut (PIB), conform estimărilor analiștilor. Pentru anul viitor, România și-a asumat un plan fiscal prin care își propune reducerea deficitului bugetar cu cel puțin 1,1% din PIB.
Iată principalele prevederi din ordonanța trenuleț:
-
Îngheață temporar pensiile
Pensiile de stat și pensiile speciale vor fi înghețate temporar, la valoarea din 2024.
Valoarea punctului de referință se stabilește prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Până la intrarea în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei.
Actualizarea pensiilor speciale se va face prin legea bugetului de stat pe anul 2025. Până la intrarea sa în vigoare, drepturile de pensie se mențin la nivelul în plată în luna decembrie 2024.
-
Îngheață temporar salariile bugetarilor
Majorările salariale de care vor beneficia bugetarii se vor stabili prin legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025.
Până atunci, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare lunară pentru și cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024.
-
Nu se mai acordă anumite beneficii, cum ar fi vouchere de vacanță sau premii
În anul 2025, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă.
Instituțiile nu vor acorda personalului nici premii.
De asemenea, aceste instituții nu vor acorda nici vouchere de vacanță.
Personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională nu vor beneficia de decontarea serviciilor publice, în 2025.
-
Indemnizații plafonate la nivelul din 2024
Anul viitor, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
Alocația pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de achipare și valoarea drepturilor de echipament se mențin în plată la nivelul lunii decembrie 2024.
-
Se suspendă angajările la stat
În anul 2025, numărul maxim de posturi care se finanțează din fonduri publice pentru instituțiile și autoritățile publice se stabilește cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în prin buget.
Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii.
Prin excepție, acest lucru nu se aplică la posturile pentru care au fost demarate deja concursurile și pentru posturile unice vacante.
Tot prin excepție, se poate aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din posturile ce se vor vacanta, cu condiția încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Pentru posturile din instituțiile de învățământ preuniversitar de stat și învățământ superior de stat, încadrarea în procentul de maximum 15% se realizează la nivelul Ministerului Educației, respectiv la nivel de ordonator principal de credite, după caz.
-
Continuă interzicerea achiziției de mașini și mobilier
Prevederile articolului 3 din Ordonanța de urgență nr 23/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare se aplică și în 2025.
Acestea prevăd interdicția achiziționării, preluării în leasing sau închirierii de autoturisme și mobilier.
-
Se suspendă acordarea de miere pentru preșcolari și elevi din învățământul primar
În perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025 se suspendă aplicarea Legii nr. 509 /2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional.
-
Îngheață fondul pentru burse
În anul 2025, valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/student prevăzut în Legea învățământului superior se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2024.