Premierul Poloniei, demers la București pentru înființarea unei noi comunități eonomice în cadrul UE cu România și Ucraina

Mateusz Morawiecki, premier polonez, polonia Sursa foto: Facebook / Kancelaria Premiera

Polonia, împreună cu România și Ucraina ar putea să se alăture într-o comunitate economică a Estului, a clamat, marți, la București, premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită oficială, alături de mai mulți miniștri din Cabinetul de la Varșovia. Polonia și România ar trebui să dezvolte o cooperare în triunghi cu Ucraina, ceea ce ar contribui la îmbunătățirea investițiilor și a planurilor strategice militare pentru viitor și ar permite crearea unei „noi comunități economice în regiunea Europei Centrale și de Est”, a susținut prim-ministrul polonez. Morawiecki a profitat de ocazie și a criticat, de asemenea, puternicele țări occidentale pentru că ar fi subminat regiunea timp de mulți ani, relatează Euractiv.

În cadrul consultărilor interguvernamentale polono-române de la București, Morawiecki a subliniat că cooperarea dintre Polonia și România este esențială pentru ca vocea regiunii să fie mai bine auzită. „Nu putem privi Uniunea Europeană ca pe cei care trebuie să fie ascultați și care trebuie să aibă întotdeauna cele mai bune soluții transportate într-o valiză la București sau la Varșovia”, a spus el, citat de televiziunea publică poloneză TVP.

În discursul său, Morawiecki l-a mai lăudat pe omologul său român Nicolae Ciucă și pe președintele țării Klaus Iohannis pentru că duc o politică ce vizează „coeziunea, sinergia și eficiența între cele două țări”.

Potrivit premierului polonez, țările din regiune au fost folosite de țările mai puternice din Vest și din Est, menționând că, atunci când zona a început tranziția spre capitalism după căderea comunismului, „Occidentul se folosea de noi pentru propriile obiective”. Săptămâna trecută, Morawiecki și-a expus, de asemenea, viziunea sa asupra viitorului Europei într-un discurs susținut la Universitatea din Heidelberg, Germania, subliniind rolul statelor naționale suverane împotriva unei federații europene.

„Nimic nu va proteja mai bine libertatea națiunilor, cultura lor, securitatea lor socială, economică, politică și militară decât statele naționale”, a declarat Morawiecki, adăugând că „alte sisteme sunt iluzorii sau utopii”, avertizând asupra unei federalizări suplimentare a UE.

Pentru premierul român Nicolae Ciucă, anul 2022 a fost „fructuos pentru comunitatea de afaceri româno-poloneză”, întrucât schimburile comerciale dintre cele două țări s-au ridicat la 11 miliarde de euro – ceea ce reprezintă o creștere de 20% față de anul 2021.

Delegația poloneză a sosit marți în România. În afară de Morawiecki, la consultări au mai participat, printre alții, miniștrii de externe, al apărării, al afacerilor europene și al culturii.

Sursa foto: Facebook / Kancelaria Premiera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *