Premierul Poloniei, demers la București pentru înființarea unei noi comunități eonomice în cadrul UE cu România și Ucraina

Mateusz Morawiecki, premier polonez, polonia Sursa foto: Facebook / Kancelaria Premiera

Polonia, împreună cu România și Ucraina ar putea să se alăture într-o comunitate economică a Estului, a clamat, marți, la București, premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită oficială, alături de mai mulți miniștri din Cabinetul de la Varșovia. Polonia și România ar trebui să dezvolte o cooperare în triunghi cu Ucraina, ceea ce ar contribui la îmbunătățirea investițiilor și a planurilor strategice militare pentru viitor și ar permite crearea unei „noi comunități economice în regiunea Europei Centrale și de Est”, a susținut prim-ministrul polonez. Morawiecki a profitat de ocazie și a criticat, de asemenea, puternicele țări occidentale pentru că ar fi subminat regiunea timp de mulți ani, relatează Euractiv.

În cadrul consultărilor interguvernamentale polono-române de la București, Morawiecki a subliniat că cooperarea dintre Polonia și România este esențială pentru ca vocea regiunii să fie mai bine auzită. „Nu putem privi Uniunea Europeană ca pe cei care trebuie să fie ascultați și care trebuie să aibă întotdeauna cele mai bune soluții transportate într-o valiză la București sau la Varșovia”, a spus el, citat de televiziunea publică poloneză TVP.

În discursul său, Morawiecki l-a mai lăudat pe omologul său român Nicolae Ciucă și pe președintele țării Klaus Iohannis pentru că duc o politică ce vizează „coeziunea, sinergia și eficiența între cele două țări”.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit premierului polonez, țările din regiune au fost folosite de țările mai puternice din Vest și din Est, menționând că, atunci când zona a început tranziția spre capitalism după căderea comunismului, „Occidentul se folosea de noi pentru propriile obiective”. Săptămâna trecută, Morawiecki și-a expus, de asemenea, viziunea sa asupra viitorului Europei într-un discurs susținut la Universitatea din Heidelberg, Germania, subliniind rolul statelor naționale suverane împotriva unei federații europene.

„Nimic nu va proteja mai bine libertatea națiunilor, cultura lor, securitatea lor socială, economică, politică și militară decât statele naționale”, a declarat Morawiecki, adăugând că „alte sisteme sunt iluzorii sau utopii”, avertizând asupra unei federalizări suplimentare a UE.

Pentru premierul român Nicolae Ciucă, anul 2022 a fost „fructuos pentru comunitatea de afaceri româno-poloneză”, întrucât schimburile comerciale dintre cele două țări s-au ridicat la 11 miliarde de euro – ceea ce reprezintă o creștere de 20% față de anul 2021.

Delegația poloneză a sosit marți în România. În afară de Morawiecki, la consultări au mai participat, printre alții, miniștrii de externe, al apărării, al afacerilor europene și al culturii.