Preşedintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că PNL şi PSD nu vor să renunţe la acordarea aşa-numitelor pensii speciale, el susţinând că „sunt foarte mulţi oameni cu greutate din statul român, foşti şi actuali, care vor aceste pensii speciale”.
„Nu vor. Domnii Ciolacu şi Ciucă – unul chiar ia pensie specială direct, domnul Ciucă are acea faimoasă pensie specială de 18.000 de lei – nu vor să umble la pensiile speciale”, a afirmat Cătălin Drulă, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.
În ceea ce priveşte faptul că PSD şi PNL ar avea interesul, din punct de vedere politic şi electoral, să ia măsuri pentru reducerea acestor indemnizaţii, liderul USR este de părere că liderul PNL nu are niciun interes să reducă propria-i pensie care este mai mult decât dublă decât cea pe care ar fi primit-o pe bază de contributivitate, iar, în ceea ce îl priveşte liderul PSD Marcel Ciolacu, Drulă spune că acesta are în jurul său „o clientelă” căreia nu vrea să îi reducă veniturile.
„Domnul Ciolacu are în jurul său o întreagă clientelă politică faţă de care face deferenţă. Sunt firele nevăzute care duc în zona asta a structurilor de forţă la domnul Ciolacu, apoi toţi cei care l-au inventat în politică – să nu uităm că cei care iau pensie specială de parlamentar de 15.000 de lei pe lună sunt Adrian Năstase, Gabriel Oprea, Viorel Hrebenciuc”, mai spune Cătălin Drulă.
Acesta îl acuză pe Ciolacu de faptul că blochează proiectul de lege depus de USR privind anularea indemnizaţilor speciale pentru limită de vârstă, proiect care prevede inclusiv faptul că pensiile aflate în plată ar fi anulate.
Preşedintele USR susţine că, prin nerezolvarea problemei pensiilor speciale, PNL şi PSD scapă din vedere interesul public.
„Nu uitaţi că plătim 12 miliarde de lei anual pentru aceste pensii speciale, şi astea sunt la 200.000 de oameni, iar pentru cinci milioane de pensionari normali, nespeciali, plătim 110 miliarde. Deci 10%, în condiţiile în care aceştia oameni reprezintă 200.000 faţă de cinci milioane. (…) Sunt foarte mulţi oameni cu greutate din statul român, foşti şi actuali, care vor aceste pensii speciale şi este o dublă lovitură pentru români: o dată că nu scăpăm de această plagă, de această nedreptate şi riscăm să pierdem şi miliarde din PNRR, undeva între 1,5 şi 3 miliarde de euro”, adaugă Cătălin Drulă.