Congresul american se apropie de un acord privind plafonul datoriei, înainte de weekendul de sărbători/ Temerile privind intrarea în incapacitate de plată a SUA persistă

drapel SUA dolari

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că s-au înregistrat progrese în discuțiile cu principalul republican Kevin McCarthy cu privire la plafonul datoriei SUA – chiar și în timp ce Congresul se întrerupe pentru un weekend de vacanță, transmite BBC.

Cei doi încearcă să ajungă la un acord privind creșterea limitei de împrumut a guvernului pentru doi ani, astfel încât acesta să poată continua să își plătească facturile.

Temerile investitorilor cu privire la posibilitatea ca SUA să intre în incapacitate de plată a datoriilor sale au crescut, în ciuda asigurărilor că discuțiile avansează.

Dl Biden a vorbit despre “mai multe conversații productive” cu dl McCarthy.

În timpul unui eveniment organizat joi la Casa Albă, președintele a declarat că personalul său a rămas în discuții cu echipa dlui McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților – și că cele două părți “fac progrese”.

El a adăugat: “Am spus clar de nenumărate ori că intrarea în incapacitate de plată a datoriei națiunii noastre nu este o opțiune”. El a spus că americanii merită certitudine în privința unor chestiuni precum plata asigurărilor sociale.

Plafonul datoriei este o limită de cheltuieli stabilită de Congres, care determină câți bani poate împrumuta guvernul – o chestiune asupra căreia democrații și republicanii nu sunt de acord.

În lipsa unui acord, Trezoreria a avertizat că SUA nu vor avea suficienți bani pentru a-și plăti toate facturile încă de la 1 iunie.

Analiștii spun că ar putea exista consecințe economice grave dacă SUA nu își onorează obligațiile.

Detaliile unui potențial pact – prezentate de Reuters și New York Times – ar putea permite republicanilor să spună că au redus cheltuielile, în timp ce democrații ar putea spune că au apărat programele interne.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că Casa Albă ia în considerare reducerea unei creșteri a Serviciului de venituri interne pentru a angaja mai mulți auditori, care era destinată să vizeze americanii bogați.

The Times a relatat că negociatorii se apropiau de un acord care ar urma să ridice limita de îndatorare pentru doi ani, impunând în același timp plafoane stricte pentru cheltuieli în afară de cele militare sau pentru veterani pentru aceeași perioadă.

Republicanii urmăresc reduceri de cheltuieli pentru programele guvernamentale, în schimbul creșterii plafonului de 31,4 mld. dolari (25 mld. lire sterline) pentru împrumuturile guvernamentale.

Există suficient timp pentru un acord privind plafonul datoriei SUA?
Ar putea o incapacitate de plată a datoriei SUA să declanșeze haosul global?
Al 14-lea amendament explicat
Dl Biden a declarat că cele două părți au avut viziuni diferite cu privire la modul în care se poate face ordine în “casa fiscală a Americii”, dar a adăugat că toți liderii implicați au fost de acord că intrarea în incapacitate de plată nu este o opțiune.

Dl McCarthy – care conduce republicanii din Camera Reprezentanților și a fost cea mai importantă figură publică a discuțiilor pentru partidul său – a declarat anterior că democrații și republicanii au lucrat după miezul nopții de miercuri și că vor continua să negocieze.

“Mai sunt câteva chestiuni care încă mai sunt în suspensie și pe care trebuie să le rezolvăm”, a spus el. “Vom lucra 24 de ore din 24 și 7 zile din 7 pentru a încerca să facem acest lucru”.

Un alt republican cheie a declarat că el crede că un acord pentru ridicarea plafonului de îndatorare a națiunii este “probabil” până vineri după-amiază.

Ne apropiem din ce în ce mai mult de un acord. Cred că este vorba de unele dintre cele mai fine puncte la care lucrează în acest moment”, a declarat reprezentantul Kevin Hern pentru agenția de presă Reuters. “Este probabil să vedeți un acord până mâine după-amiază”.

“Niciuna dintre părți nu va obține exact ceea ce își dorește”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *