BCR a listat la Bursă o emisiune de obligaţiuni verzi de peste 700 de milioane de euro

BVB

UPDATE Banca Comercială Română a listat marţi la Bursa de Valori Bucureşti cea mai mare emisiune de obligaţiuni verzi, în valoare de peste 700 de milioane de euro, a anunţat preşedintele Bursei, Radu Hanga.

„Este cea mai mare emisiune de obligaţiuni verzi pe care o listăm la Bursa de Valori Bucureşti, cea mai mare misiune de obligaţiuni corporatiste listată la Bursa de Valori Bucureşti. Vorbim despre o emisiune în valoare de peste 700 de milioane de euro, care, sigur, confirmă angajamentul Băncii Comerciale Române legat de sustenabilitate. Vorbim despre ESG. Cred că merită mereu să subliniem că sunt trei componente acolo, nu vorbim doar despre mediu, nu vorbim doar despre environment, vorbim şi despre social, vorbim despre componenta socială şi de implicarea socială a oricărei companii şi vorbim despre guvernanţa corporativă, despre standardele pe care trebuie să le impunem la nivelul companiilor pentru a le face sustenabile pe termen lung. Arii în care atât Bursa de Valori Bucureşti, cât şi Banca Comercială Română sunt foarte prezente”, a spus Radu Hanga, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare cu ocazia listării primei emisiuni de euroobligaţiuni verzi BCR, pe Piaţa Reglementată a Bursei.

El a menţionat că banca este cel mai mare emitent de obligaţiuni, cu o valoare totală de 7,5 miliarde de lei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Au fost momente foarte, foarte dificile în începutul acestui an din punct de vedere al continuităţii pieţelor de emitenţi, în special pentru instrumente de capital, aşa cum este această această emisiune. Ne bucurăm şi mulţumim investitorilor pentru receptivitate. Receptivitatea lor ne-a permis să spunem o poveste a unei pieţe care creşte, a unei economii care câştigă rezilienţă şi a unui emitent, Banca Comercială Română, care face din rezilienţă un scop de fiecare zi”, a declarat, la rândul său, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

De asemenea, el a spus că emisiunea este prima dintr-o serie, precizând că se referă la întregul sistem bancar din România.

Știrea inițială

Deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare de marţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este dedicată listării primei emisiuni internaţionale de euroobligaţiuni a unei bănci din România, emisă de Banca Comercială Română (BCR), scrie Agerpres.

Euroobligaţiunile vor intra la tranzacţionare sub simbolul bursier BCR27E, pe Piaţa Reglementată a bursei.

Reprezentanţii BCR vor suna clopoţelul BVB cu ocazia începerii tranzacţionării euroobligaţiunilor verzi pe Piaţa Reglementată. La eveniment vor participa: Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti şi Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Banca Comercială Română a debutat cu succes pe piaţa internaţională de capital printr-o emisiune de euroobligaţiuni verzi 4NC3 senior nepreferenţiale, în valoare totală de 700 milioane euro, a anunţat banca într-un comunicat transmis în data de 12 mai 2023.

Noua emisiune de obligaţiuni lansată de BCR a marcat debutul băncii pe pieţele internaţionale de capital şi a constat în euroobligaţiuni senior nepreferenţiale, 4NC3, care au o maturitate de 4 ani, cu posibilitatea răscumpărării anticipate după 3 ani.

Emisiunea era programată să fie listată la Bursa de Valori din Viena şi Bucureşti. În plus, se înscrie în demersurile băncii de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, prin încurajarea comportamentelor responsabile faţă de mediu, printr-o mai bună guvernanţă şi creşterea gradului de implicare socială.

Potrivit comunicatului BCR, până la momentul acestei emisiuni, în ultimii trei ani, BCR a emis obligaţiuni în valoare de 4,1 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenţi activi de la Bursa de Valori Bucureşti. Se estimează că emisiunea va primi un rating de Baa2 din partea Moody’s (în linie cu ratingul acordat Programului Multi Emitent de Obligaţiuni pentru astfel de emisiuni) şi BBB+ din partea Fitch.

“Procesul de construire a registrului de ordine a evidenţiat un interes puternic din partea investitorilor, astfel încât în primele ore după deschidere au fost înregistrate ordine de peste un miliard de euro, valoare care a crescut la peste 1,9 miliarde de euro la închiderea registrului, în doar câteva ore, ceea ce a permis stabilirea unui cupon de 7,625%, semnificativ redus faţă de nivelul indicativ iniţial de 8,00%-8,25%”, se menţiona în comunicat.

Distribuţia a fost diversificată, cu peste 155 de investitori, şi a beneficiat atât de atenţia investitorilor străini, cât şi de cea a investitorilor locali. Peste 60% din emisiune a fost alocată investitorilor instituţionali interesaţi de active verzi, cu participarea International Finance Corporation (IFC) şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). De altfel, veniturile obţinute din emisiunea de euroobligaţiuni vor fi direcţionate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi şi clădiri verzi.

“BCR este prima bancă din România care lansează o emisiune de euroobligaţiuni verzi, iar procesul de tranzacţionare a marcat câteva premiere în industria bancară europeană. Acestea confirmă recunoaşterea şi încrederea de care BCR se bucură în rândul investitorilor, fie că sunt corporativi sau instituţionali, internaţionali sau locali. Iar acest mandat de încredere este adresat întregii comunităţi BCR, angajaţi şi clienţi deopotrivă, fiind ancorat de profesionalismul echipei care a coordonat această emisiune. Am învăţat enorm în acest proces şi suntem onoraţi să constatăm încrederea unui număr semnificativ de investitori în abordarea responsabilă, prospectivă şi determinarea cu care ne implicăm în proiectele care vizează dezvoltarea economică durabilă. Ne bucurăm că împreună cu partenerii noştri, prin intermediul pieţei de capital, putem să consolidăm oportunităţile şi procesele majore de creştere ale României”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română, în comunicatul menţionat.

Nouă emisiune de obligaţiuni BCR reprezintă o premieră pe piaţa financiar-bancară din România, fiind cea mai mare emisiune de obligaţiuni corporative din România. Este, de asemenea, a opta emisiune de obligaţiuni a BCR.

Emisiunea de obligaţiuni s-a dovedit una de succes încă de la început, în condiţiile în care a fost înregistrat un volum semnificativ de ordine, de 1,9 miliarde de euro, cu mult peste suma minimă vizată de 500 milioane de euro. Aceasta a dus la creşterea valorii emisiunii la 700 milioane de euro, subliniază comunicatul citat.

“Prin această emisiune, BCR a mai făcut un pas înainte în procesul de conformare cu reglementările Uniunii Europene privind capacitatea minimă pe care trebuie să o deţină băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţele minime pentru fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) şi ghidurile MREL, în conformitate cu strategia de rezoluţie”, se arăta în document.

BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, printr-o reţea de 20 centre de afaceri şi 16 birouri mobile dedicate companiilor şi 321 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 40% sunt unităţi unde operaţiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: