BREAKING Guvernul a adoptat ordonanța cu creșterea de 1.000 de lei brut pentru profesori și spune că negocierile s-au încheiat / Sindicaliștii anunță că greva continuă, de marți/ Iohannis: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?

greva protest educatie profesori Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a adoptat, joi, în ședință, creșterile salariale propuse pentru profesori, de 1.000 lei brut de la 1 iunie, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani. Sindicaliștii răspuns, însă, că greva va continua, de marți.

Update: Liderul PSD Marcel Ciolacu anunță, joi, într-o postare pe Facebook, că ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor a fost publicată în Monitorul Oficial și face apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar.

„Ordonanța de creștere #imediată a veniturilor profesorilor și personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar acest lucru trebuie completat printr-o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ. Iar acest lucru se va întâmpla chiar de anul viitor, când viitoarea lege a salarizării unitare va fi aplicată. Voi continua să am toată deschiderea pentru dialog și pentru găsirea unor #soluții realiste și aplicabile, care să aducă mai multă dreptate în sistemul de învățământ. Acesta este doar primul pas! Mai mult, mi-am #asumat clar că viitorul Guvern va continua – cu și mai multă forță – să redea respectul și demnitatea cuvenite dascălilor”, afirmă Marcel Ciolacu.

„Fac apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar! Discuțiile asupra problemelor legitime din sistem trebuie să continue, însă este vorba și de viitorul copiilor. De aceea, toate examenele trebuie să se desfășoare conform programărilor anunțate”, adaugă liderul PSD.

Update: Președintele Klaus Iohannis a făcut joi la Chișinău declarații dure la adresa profesorilor după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu oferta guvernului și că majoritatea profesorilor vor să continue greva.

„Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la facultăți. (…) După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?”, a spus Iohannis.

Update: Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil de legalitate Ordonanței de Urgență pe care Guvernul Ciucă o aprobă astăzi cu forța, ordonanță respinsă de profesori, dar a constatat că actul normativ este neconstituțional, scrie Edupedu.ro.

Consiliul Legislativ, al cărui aviz este obligatoriu înainte de aprobarea oricărui act normativ, arată că OUG prin care Guvernul Ciucă încearcă să majoreze salariile profesorilor încalcă principiul neretroactivității, pentru că prevede în anexă creșteri salariale pentru anul 2022.

Citește integral pe Edupedu.ro.

Update Ora 13.37: „De marți încolo vor continua acțiunile de protest”, anunță Marius Nistor.

Marius Nistor a mai declarat: „Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei”.

Simion Hăncescu: „Oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu. Până în acest moment oamenii au spus că nu e acceptat ca grila să se aprobe în 3 ani de zile”.

UPDATE 13.35 Declarații la Guvern după adoptarea majorărilor salariale.

Dan Cărbunaru:

Astăzi putem să vă anunțăm că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministra Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă.

Greva s-a încheiat? Negocierile s-au încheiat, acesta e mesajul pe care îl transmitem public.

Ligia Deca:

Ne dorim ca după aceste libere să revenim cu toții la școală.

Am auzit vocea tuturor și demersurile Guvernului sunt o dovadă în acest sens.

Mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim.

Prin actul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările.

Impactul bugetar este de 2,1 miliarde lei.

Pentru debutanți creșterile sunt de 25%.

Un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net.

Sporul de dirigenție se aplică la 70% din cadrele didactice, mulți au plata cu ora. Dacă e să vorbim pe venituri, e o altă discuție.

UPDATE 12.56 Liderul sindical Marius Nistor a declarat pentru Edupedu.ro că mesajul cu privire la ordonanța de urgență a fost dat de profesori miercuri, prin refuz.

„Am fost chemat la o întâlnire cu primul ministru și urmează să vedem ce anume dorește să ne comunice. Nu am de unde să știu care va fi mesajul său. Toate informațiile vor fi transmise colegilor noștri din teritoriu. Ieri am avut ședințe cu lideri din țară și din București, pentru a stabili care este limita minimă de negociere cu Guvernul României, iar mesajul rezultat este categoric: grila de slarizare stabilită cu Ministerul Educației să fie aplicată în integralitate din această lună.

Acesta este mesajul colegilor mei, voi ține în permanență aproape de ei, au întotdeauna dreptate și, drept urmare, sub această limită nu avem ce discuta”, a delcarat pentru Edupedu.ro președintele Federației Sindicale din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Întrebat dacă acțiunea în forță a Guvernului Ciucă de a aproba prin OUG majorările salariale respinse de profesori va duce la renunțarea la grevă, Marius Nistor a răspuns: „Colegii mei sunt cei care vor hotărî mai departe cum vor proceda. Ei au semnat pentru intrarea în această acțiune de protest, ei sunt singurii în măsură să renunțe la această formă de protest”.

UPDATE 12.49: „Marți e grevă, cum alte date eu nu am până la această oră. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”, a declarat liderul sindical Simion Hăncescu, la intrarea la negocierile de la Guvern.

UPDATE 12.40: Consiliul Legislativ desființează proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorări salariale cu 585 de lei net, constatând că OUG-ul Guvernului Ciucă este neconstituțional.

UPDATE 12.04 Declarații Nicolae Ciucă:

Ordonanța de urgență de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educație. Am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au atât dascălii cât și întreg sistemul, de la autorități la instituțiile de educație în identificarea soluțiilor și asigurarea unui sistem educațional așa cum ni-l dorim noi toți.

Majorările salariale de care vor beneficia toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de educație beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare, ne-am asumat cu toții prioritizarea educației ăn programul de guvernare și în tot ceea ce înseamnă obiectivele pe care noi ni le-am propus, fiind conștienți de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educație care să beneficieze de transformările, de reformele necesare, de recuperarea celor care s-au pierdut de-a lungul timpului și în felul acesta să avem garanția că responsabilitatea pe care ne-amm asumat-o va produce efecte în sistemul de educație.

Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330.000 de oameni, vor beneficia de o nouă grilă de salariazare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră este garanția încrederii că discutăm despre un proces ireversibil care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, prin măsurile care vor fi luate la nivelul ministerului educației și guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din educație.

Apreciem că este momentul să recunoaștem că astăzi România nu își mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente importante pentru tinerii de clasa a opta, pentru cei care finalizează liceul.

UPDATE Noi negocieri vor avea loc între premierul Nicolae Ciucă și liderii sindicatelor din educație vor avea loc joi, de la ora 12.30, imediat după ședința de Guvern pentru aprobarea OUG cu creșterile promise pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ședința de Guvern este programată la ora 12.00, iar întâlnirea cu sindicatele la ora 12.30, potrivit programului oficial al premierului anunțat de Biroul de presă al Guvernului.

Ordonanța Guvernului prevede:

  • Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
  • În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

În comunicatul de miercuri seară, Executivul a mai transmis că textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.

Profesorii și angajații din Educației au respins oferta propusă la Guvern, de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu, au transmis sindicaliștii miercuri seară, după a doua întâlnire în aceeași zi cu reprezentanții Executivului.

Marcel Ciolacu le-a transmis sindicaliștilor că este „ultima ofertă” a guvernanților și că ea respectă întru totul mandatul inițial al negociatorilor, reprezentanți ai profesorilor, conform surselor G4Media.

Sindicaliștii au transmis că oferta guvernanților a ajuns în teritoriu, dar ea a fost respinsă categoric de profesori pentru că aceștia nu sunt de acord cu eșalonarea creșterii pe trei ani și cu o creștere de 1000 de lei brut de la 1 iunie:

„Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori. Profesorii au cerut dublarea sumei, vor o creștere de 2000 de lei net, nu 1000 de lei brut. Greva continuă”, au transmis doi dintre cei trei lideri de sindicate, miercuri seară.

Discuțiile dintre profesori și sindicaliști vor fi reluate astăzi, pentru a stabili oferta minimă acceptată de dascăli pentru a se întoarce la catedre.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

  1. Proiectul Romania Edcata e un fâs! Ministra Educatiei e pe lângă subbiect! După ce ați împărțit bani cu nemiluita pentru clientelă, după ce ati majorat indemnizațiile parlamentarilor, salariile primarilor, nu ati reformat pensiile speciale, după ce ați clamat luni de zile că duduie economia și încasările la buget sunt foarte bune, când președintele călătorește cu avioane faraonice, cum să vii să spui că pentru profesori nu sunt bani? Sau ca li s-a dat suficient. Să întreb și eu ca Parizianu lui Marin Preda: „pe ce te bazezi?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *