Consumul individual efectiv (AIC) per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor, a continuat să crească în România în 2020, ajungând la 79% din media Uniunii Europene, de la 78% din media UE în 2019 şi 63% din media UE în 2016, arată datele prezentate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). După acest indicator, România este la egalitate cu Estonia şi devansează ţări precum Grecia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Croaţia şi Bulgaria, scrie Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Pe primele locuri în acest clasament se situează Luxemburg, cu un consum individual efectiv cu 31% peste media UE, urmat de Germania (23% peste media UE), Danemarca (21% peste media UE), Belgia, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia şi Franţa (toate cu un nivel cuprins între 5% şi 20% peste media din UE).

În 2020, AIC per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a variat de la 61% la 131% din media UE în cele 27 de state membre.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

În varianta mai cunoscută de măsurare a nivelului de trai, calculat în PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), în 2020 România avea un PIB per capita de 72% din media UE, în creştere faţă de 69% din media UE în 2019. După acest indicator, România este la egalitate cu Letonia şi devansează Grecia şi Croaţia, care fiecare au un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare standard aflat la 64% din media UE; Slovacia, 71% din media UE; şi Bulgaria, 55% din media UE. În faţa României se situează Polonia, care se situează la 76% din media UE, şi Ungaria, 74% din media UE.

În 2020, PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a variat de la 55% la 266% din media UE în cele 27 de state membre.

Anul trecut, zece state membre UE aveau un PIB per capita exprimat în PPS mai mare decât media din UE, în frunte fiind Luxemburg cu un PIB per capita exprimat în PPS cu 266% peste media din UE.