Eurostat: Zona Euro a intrat în recesiune în primul trimestru din acest an/ La nivelul UE a fost înregistrată o creștere economică de 0,1%

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

În primul trimestru din 2023, PIB-ul ajustat sezonier a scăzut cu 0,1% în zona euro și a crescut cu 0,1% în UE, comparativ cu trimestrul precedent, potrivit unei estimări publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În trimestrul patru din 2022, PIB-ul scăzuse cu 0,1% în zona euro și cu 0,2% în UE.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 1,0% atât în zona euro, cât și în UE în primul trimestru din 2023, după ce în trimestrul precedent fusese de +1,8% în zona euro și +1,7% în UE.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În primul trimestru din 2023, PIB-ul din Statele Unite a crescut cu 0,3% față de trimestrul anterior (după +0,6% în trimestrul IV din 2022). În comparație cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul a crescut cu 1,6% (după +0,9% în trimestrul anterior).

Creșterea PIB-ului în funcție de statul membru


Polonia (+3,8%) a înregistrat cea mai mare creștere a PIB-ului comparativ cu trimestrul precedent, urmată de Luxemburg (+2,0%) și Portugalia (+1,6%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Irlanda (-4,6%), Lituania (-2,1%) și Țările de Jos (-0,7%).

Componentele PIB și contribuțiile la creștere

În primul trimestru al anului 2023, cheltuielile de consum final ale gospodăriilor au scăzut cu 0,3% atât în zona euro, cât și în UE (după ce în trimestrul anterior fusese de -1,0% în zona euro și de -0,9% în UE).

Cheltuiala pentru consumul final al administrației publice a scăzut cu 1,6% în zona euro și cu 0,9% în UE (după +0,8% în zona euro și +0,4% în UE în trimestrul anterior). Formarea brută de capital fix a crescut cu 0,6% în zona euro și cu 0,3% în UE (după -3,5% și, respectiv, -2,8%). Exporturile au scăzut cu 0,1% în zona euro și au crescut cu 0,1% în UE (după -0,2% și -0,3%). Importurile au scăzut cu 1,3% atât în zona euro, cât și în UE (după -2,5% și -2,3% în trimestrul precedent).

Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor a avut contribuții negative la creșterea PIB atât în zona euro, cât și în UE (-0,1 puncte procentuale – pp pentru zona euro și -0,2 pp pentru UE).

Contribuțiile din partea cheltuielilor finale ale administrației publice au fost negative pentru ambele zone (-0,3 puncte procentuale – pp pentru zona euro și -0,2 pp pentru UE). Contribuțiile din formarea brută de capital fix au fost pozitive pentru zona euro și pentru UE (+0,1 pp pentru ambele zone). Contribuțiile din partea balanței externe au fost pozitive (+0,7 pp pentru zona euro și +0,8 pp pentru UE). Contribuțiile din variația stocurilor au fost negative pentru zona euro și pentru UE (-0,4 pp pentru ambele zone).

Nivelurile PIB în zona euro și în UE

Pe baza cifrelor ajustate în funcție de sezonalitate, volumele PIB în zona euro și în UE au fost de 2,2% și, respectiv, 2,9%.
peste nivelul înregistrat în trimestrul al patrulea din 2019, înainte de izbucnirea epidemiei COVID-19. În ceea ce privește Statele Unite, PIB-ul a fost cu 5,4% mai mare decât nivelul înregistrat în trimestrul al patrulea din 2019.

Creșterea ocupării forței de muncă în zona euro și în UE

Numărul persoanelor angajate a crescut cu 0,6% în zona euro și cu 0,5% în UE în primul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul anterior. În trimestrul IV din 2022, ocuparea forței de muncă crescuse cu 0,3% atât în zona euro, cât și în UE.

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.