PSD vrea ca ministerul Agriculturii să fie condus de un deputat care conduce acum comisia de Agricultură, Florin Barbu. Acesta îl va înlocui pe Petre Daea la conducerea Agriculturii.
Florin – Ionuţ Barbu s-a născut la 4 septembrie 1980. Este deputat PSD, ales prima dată în această funcție în 2020. El este, din decembrie 2021, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Marketing la Universitatea din Craiova, în 2003 şi studii de masterat la Academia de Studii Economice, Bucureşti, în 2007. A obţinut titlul de doctor în economie la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, în 2015, conform CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților.
După absolvirea facultății, Florin Barbu, s-a angajat în 2005 la Primăria Slatina, unde a început ca inspector și a încheiat, după 9 ani, ca director economic.
A deţinut funcţiile de Inspector specialitate (2005-2006), şef Serviciu Constatare, impunere, control persoane fizice şi juridice (2006-2007) şi director (2007-2010) în cadrul Direcţiei Venituri din Primăria Municipiului Slatina, apoi director economic la Primăria Municipiului Slatina (2010-2014).
De la primăria Slatina, Barbu s-a mutat pe o altă funcție tot la stat. Astfel, din 2014 până în 2020 a fost director general la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi director la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară OLT- ECO, pentru jumătate de an, în 2020, an în care a fost ales deputat.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară OLT- ECO este un organism înființat în 2008.
În Asociație se află Consiliul Judeţean Olt şi cele 112 consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale de la nivelul judeţului Olt, iar ADI Olt care se ocupă de proiectele de ecologizare județene.
Din decembrie 2020, a fost ales deputat în Parlamentul României, circumscripţia electorală nr.30 Olt, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci până în noiembrie 2021 şi preşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, din decembrie 2021.
Un parlamentar tăcut
În parlament, deputatul Barbu nu a vorbit, din 2020 și până acum, decât 6 minute și 14 secunde. A avut 6 luări de cuvânt, cu tot cu depunerea jurământului, care i-a luat 30 de secunde. Cel mai mult, 4 minute și 33 de secunde, a vorbit pe 18 aprilie 2023 la prezentarea şi dezbaterea moţiunii simple intitulate “De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”, iniţiată de 56 de deputaţi.
În respectiva intervenție, deputatul PSD Florin Barbu a spus că “România a mai fost grânarul când Partidul Social Democrat a fost la guvernare.”
“Îi întreb pe cei care astăzi aruncă cu mizerii în Petre Daea, ministrul agriculturii. Au văzut vreodată o staţie de irigaţii, un canal de apă? Au coborât de pe trotinetă să vadă cum arată un tractor sau o combină? Au fost vreodată pe câmp să vadă cum este solul, cum este floarea de rapiţă, bobul de grâu sau seminţele de floarea-soarelui? (Vociferări.)
Da, ştiu, au fost pentru selfie de sezon. Dar, dragi colegi de la USR, agricultura este mult mai mult de atât.
Vorbiţi despre România, grânarul Europei? Tocmai generaţia pe care o huliţi, din care face parte şi Petre Daea, a fost, din România, grânarul Europei. Aceşti specialişti sunt din ce în ce mai puţini, pentru că de-a lungul a 30 de ani, vizionari, aşa ca voi, au tot distrus viitorul agriculturii româneşti.
Şi ştiţi când România a mai fost grânarul Europei? Când Partidul Social Democrat a fost la guvernare.
Vorbiţi de prezent, de parcă nu ştiţi de ce protestează fermierii români, la fel ca cei din Bulgaria şi Polonia. Noi vom remedia şi vom veni cu soluţii la problemele cerealelor care vin din Ucraina şi care îi afectează pe toţi fermierii din regiune.
Voi ce faceţi? Veniţi cu fiţuici electorale şi ne faceţi să pierdem timpul discutând despre nişte texte copiate, lozinci pentru agricultura românească, despre care voi habar nu aveţi şi până studiaţi şi vă lămuriţi că vaca e chiar vacă şi boul e bou, până veţi şti ce gust are o roşie românească şi când se cultivă grâul, lăsaţi-l pe “nea Petrică” să-şi facă treaba.
Dacă a învăţat el şi acum cu social media, vă face praf pe un live pe Facebook din orice lan de grâu, porumb, rapiţă şi vă dă exact producţia la hectar. Pentru ca aceasta înseamnă să fii profesionist, să iubeşti pământul care ne dă roade şi ţara ta.
E greu, dragii mei, dar nu imposibil! Încercaţi şi voi.”