Finlanda: Cea mai fericită țară din lume caută cu disperare forță de muncă externă

Finlanda, Helsinki pexels.com

Finlanda, „cea mai fericită țară din lume”, are dificultăți în atragerea muncitorilor străini și se confruntă în prezent cu una dintre cele mai importante penurii de forță de muncă din Europa, scrie agenția AFP, preluată de Le Figaro.

„Este acum recunoscut pe scară mare că avem nevoie de un număr impresionant de persoane”, explică Saku Tihveräinen, de la agenția Talented Solutions, „pentru a ajuta la acoperirea costurilor unei populații îmbătrânite. Deși majoritatea statelor occidentale se confruntă cu probleme legate de demografie, puține dintre ele resimt efectele atât de puternic precum Finlanda.

Țara nordică are în prezent peste 4 persoane peste 65 de ani pentru 10 persoane aflate la vârsta de muncă iar această rată va crește la unu la doi până în 2030, ceea ce ar plasa țara pe locul doi în lume, după Japonia. Potrivit Helsinki, țara nordică cu 5,5 milioane de locuitori ar avea nevoie de un sold migratoriu pozitiv între 20.000 și 30.000 de persoane anual – dublu față de azi – pentru a menține serviciile publice și de îngrijiri geriatrice la nivele de execelență.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

După ani de inerție, companiile și guvernul „recunosc problema”, arată Charles Mathies. Însărcinat cu cercetarea asupra educației și migrației la Academia Finlandei, este unul dintre experții consultați de programul guvernamental „Talent Boost” care vizează atragerea de muncitori.

Printre cei vizați – profesioniști din sectorul sanitar spaniol, metalurgiști slovaci, experți în informatică, experți maritimi ruși, indieni sau filipinezi.

Pe hârtie, Finlanda, un pionier în materie de egalitate între sexe, se laudă cu serviciile sale publice performante, cu rata scăzută de criminalitate și de inegalități și cu un nivel de încredere ridicat în autorități. Dar, pe lângă limba dificilă și climatul dur, țara suferă de un acces adeseori dificil la piața muncii pentru străini, numeroși dintre aceștia preferând să plece după câteva luni.

În plus, extrema dreaptă a câștigat considerabil în influență în ultimii zece ani și ocupă acum un fotoliu din cinci în parlament, unde frânează cât poate de mult orice discuție legată de imigrație.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: