Rețeaua Vodafone din Europa, alimentată integral cu energie din surse regenerabile

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto Pixabay

Toate operaţiunile Vodafone din Europa, inclusiv reţelele fixe şi mobile, centrele de date, operaţiunile de retail şi spaţiile de birouri, vor fi alimentate integral cu energie din surse regenerabile începând cu 1 iulie, a anunţatcompania. Obiectivul anunțat de companie este de a reduce la ‘net zero’ emisiile de carbon până în 2030 şi din întregul lanţ de aprovizionare până în anul 2040.

Astfel, 100% din energia folosită de Vodafone pentru funcţionarea reţelei sale în Europa este certificată ca provenind din surse regenerabile (eoliană, solară sau hidroenergie). Vodafone are contracte directe de achiziţie de energie în Marea Britanie şi Spania. În Italia, Germania, Irlanda, Ungaria, România, Spania, Grecia, Turcia şi Cehia, Vodafone a achiziţionat certificate verzi (Renewable Energy Certificates – RECs).  În Albania, aproximativ 67% din consumul de energie electrică provine din surse locale regenerabile, iar Vodafone a achiziţionat echivalentul consumului anual rămas sub formă de REC prin intermediul partenerului nostru din Italia.

În iulie 2020, Vodafone a anunţat devansarea termenului pentru îndeplinirea obiectivului de a achiziţiona energie 100% regenerabilă pentru operaţiunile sale din Europa pentru iulie 2021, faţă de 2025 cât îşi propusese iniţial. Acelaşi obiectiv a fost stabilit şi pentru Africa, având ca ţintă anul 2025.

Consumul de energie al Vodafone a rămas, în general, constant anul trecut în pofida unei creşteri cu 47% a traficului de date mobile, de la 7,983 petabytes (PB) în anul fiscal 2020, la 11,714 PB în anul fiscal trecut. Situaţia s-a datorat utilizării crescute a unor tehnologii mobile mai eficiente din punct de vedere energetic, inclusiv M-MIMO care este cu aproximativ 70% mai eficientă decât 4G.

Vodafone anunță că a investit 65 de milioane de euro anul trecut în eficientizarea energetică şi în proiecte regenerabile în diverse sedii, ceea ce a contribuit la economii anuale de energie de 135 GWh. Printre iniţiativele cheie s-au numărat  achiziţionarea şi dezvoltarea de echipamente de reţea mai eficiente şi înlocuirea reţelei 3G, dar şi a echipamentelor vechi din reţeaua principală.

Din octombrie 2020, Vodafone a introdus în procesul de selecţie a furnizorilor criteriul de mediu şi impact social, cu o pondere de 20%. Astfel, Vodafone evaluează dacă furnizorul are politici de mediu pentru reducerea carbonului, crearea de energie regenerabilă, reducerea consumului de plastic, economie circulară şi gestionarea ciclului de viaţă a produsului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: