Cererea de plată numărul 2 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi aprobată parțial pe data de 26 iunie, pentru că două dintre jaloanele de la Ministerul Energiei sunt neîndeplinite și mai urmează discuții pentru închiderea acestora, au afirmat surse guvernamentale pentru Economedia.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat în aprilie că România nu a îndeplinit două jaloane din cererea 2 de plată din PNRR, ambele fiind în responsabilitatea Ministerului Energiei, condus până recent de Virgil Popescu. Astfel, jaloanele 129 și 133, în valoare de 143 de milioane de euro, erau neîndeplinite în aprilie, dar MIPE susținea că plata aferentă celei de-a doua tranșe din PNRR poate fi efectuată pentru valoarea rămasă. Ar urma ca diferența de 143 de milioane euro să fie plătită după finalizarea procedurii de clarificare a termenilor de îndeplinire a condițiilor specifice jaloanelor 129 și 133, într-un interval de maxim șase luni, explica MIPE. În acest sens, România a elaborat deja un plan de acțiuni. Detalii, AICI.
Totodată, Guvernul pregătește depunerea în luna iulie a cererii de plată numărul 3, cu o valoare de 3,2 miliarde de euro, în paralel cu discuțiile cu Comisia Europeană pe modificarea PNRR. Modificările ar viza diminuarea grantului cu cele 2 miliarde de euro aferente creșterii economice mai mari decât era așteptat, introducerea capitolului RePowerEU cu finanțări pentru energie de 1,4 miliarde de euro și o serie de ajustări de ținte și de jaloane, conform surselor Economedia.
Astfel, până în iulie, ministerele trebuie să ajungă la zi cu toate jaloanele și țintele din cererea de plată numărul 3. Nu este clar câte jaloane sunt îndeplinite până la acest moment. Cererea de plată numărul 3 este cea mai complicată şi complexă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi include trimestrul III şi trimestrul IV ale anului 2022. Sunt 24 de jaloane şi ţinte pentru trimestrul III şi 55 de jaloane şi ţinte pentru trimestrul IV. Dintre cele mai sensibile jaloane sunt proiectul de lege privind pensiile speciale, modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, Ordonanţa de Urgenţă privind guvernanţa companiilor de stat, guvernanţa corporativă pentru sectorul energetic, continuarea măsurilor în ceea ce priveşte decarbonizarea.
În plus, conform surselor, va exista o schimbare de viziune, astfel încât ministerul să nu mai aștepte aprobarea modificării PNRR pentru a depune cererea de plată numărul 3, conform surselor.