Companiile austriece concurează pentru preluarea muncitorilor disponibilizați de Kika, firmă intrată în insolvență

kika austria Foto: wikipedia

Cel mai mare caz de insolvenţă înregistrat în Austria în ultimul deceniu s-a transformat o adevărată cursă pentru muncitori între companiile austriece, disperate să îşi ocupe locurile de muncă vacante, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

Retaileri, bănci, companii de asigurări, operatorul poştal şi chiar şi forţele armate austriece s-au oferit să preia o parte din cei 1.034 angajaţi care ar urma să fie disponibilizaţi în prima fază de lanţul de magazine de mobilă Kika/Leiner.

Peste 300 de angajatori, inclusiv retaileri cu 20.000 de posturi disponibile, şi-au trimis ofertele către Oficiul forţelor de muncă din Austria, a declarat vineri ministrul Muncii, Martin Kocher. Oficialii de la Viena speră că majoritatea foştilor angajaţi de la Kika/Leiner vor avea un nou loc de muncă în maximum 30 de zile.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Majoritatea industriilor din Austria au probleme în contextul unui deficit de forţă de muncă ce afectează economia. Însă situaţia de la Kika/Leiner ar putea deveni un model pentru felul în care companiile care au probleme în contextul inflaţiei şi majorării dobânzilor pot contribui la reducerea presiunilor în alte domenii. La rândul lor, muncitorii obţin un colac de salvare.

Cu toate acestea, colapsul Kika/Leiner este unul controversat. Magnatul imobiliarelor Rene Benko a vândut Kika/Leiner abia luna trecută, după ce directorul companiei a descris-o drept “o investiţie foarte bună”. Cu toate acestea, noua echipă managerială a declarat insolvenţa la doar câteva săptămâni de la preluare, anunţând că jumătate din cele 40 de magazine din cadrul lanţului vor fi închise.

Reprezentantul legal al Guvernului de la Viena va revizui ce s-a întâmplat în perioada premergătoare insolvenţei, inclusiv eforturile făcute de firma lui Rene Benko, Signa Holding, de a menţine lanţul Kika/Leiner pe linia de plutire de la preluarea sa, în 2018. Între timp, a început cursa pentru atragerea foştilor angajaţi de la Kika/Leiner.

Rivalul XXXLutz s-a oferit să îi preia pe toţi ucenicii de la Kika/Leiner, în timp ce lanţul de magazine Lidl a pus la punct un site web dedicat în mod special foştilor angajaţi de la Kika/Leiner. La rândul său, Poşta austriacă oferă muncitorilor disponibilizaţi de Kika/Leiner pachete compensatorii care includ şi folosirea caselor de vacanţă ale Austrian Post.

“Avem deja foarte multe oferte. Sunt încrezător că, foarte, foarte rapid, vom reuşi să găsim noi joburi pentru majoritatea”, a spus ministrul austriac al Muncii, Martin Kocher.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: