Rusia revine în atenția investitorilor după revolta din weekend a mercenarilor Wagner

Moscova, Rusia sursa foto: Pixabay.com

Unii investitori au urmărit efectele de răsunet ale revoltei eșuate de sâmbătă din Rusia, așteptându-se la o mișcare spre refugii sigure precum obligațiunile guvernamentale americane și dolarul la deschiderea piețelor duminică, scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Mercenarii ruși puternic înarmați, conduși de Evgheni Prigojin, un fost aliat al președintelui Vladimir Putin și fondator al armatei Wagner, au avansat în cea mai mare parte a drumului spre Moscova după ce au capturat orașul Rostov, dar apoi și-au oprit apropierea, dezescaladând o provocare majoră. Sâmbătă seară, ei au început să se retragă din cartierul general militar din Rostov pe care îl cuceriseră, a declarat un martor Reuters.

Piețele financiare au fost deseori volatile de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, ceea ce a provocat rupturi pe piețe și prin finanțele globale, deoarece băncile și investitorii s-au grăbit să își reducă expunerea.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

După evenimentele de sâmbătă, unii investitori au declarat că se concentrează asupra impactului potențial asupra activelor de refugiu, cum ar fi titlurile de Trezorerie ale SUA, și asupra prețurilor materiilor prime, întrucât Rusia este un furnizor important de energie.

“Rămâne cu siguranță de văzut ce se va întâmpla în următoarea zi sau două, dar dacă rămâne incertitudinea cu privire la conducerea Rusiei, investitorii s-ar putea îndrepta spre refugii sigure”, a declarat Gennadiy Goldberg, șeful strategiei privind ratele americane la TD Securities din New York.

Goldberg a spus că, în ciuda detensionării, “investitorii ar putea rămâne nervoși în legătură cu instabilitatea ulterioară și ar putea rămâne prudenți”.

Acțiunea a atras atenția la nivel global și a reînviat o veche temere la Washington cu privire la ce se întâmplă cu stocul nuclear al Rusiei în cazul unor tulburări interne.

“De obicei, piețele nu răspund bine la evenimente care se desfășoară și sunt incerte”, în special în legătură cu Putin și Rusia, a declarat Quincy Krosby, strateg șef global la LPL Financial.

“Dacă incertitudinile se intensifică, veți vedea că titlurile de Trezorerie vor fi licitate, aurul va fi licitat, iar yenul japonez tinde să câștige în astfel de situații”, a spus Krosby, menționând activele tipice de refugiu pe care investitorii le cumpără atunci când riscurile cresc.

Alastair Winter, Global Investment Strategist la Argyll Europe, a declarat că, deși dezescaladarea a însemnat că piețele ar putea acum să nu reacționeze prea mult. “Putin a fost în mod clar slăbit și vor exista mai multe evoluții”.

El a văzut că dolarul american a găsit “un anumit sprijin, deoarece piața revine la speculații privind creșterile și reducerile de rate și recesiunea în diferite economii”.

Acțiunile s-au aflat pe o traiectorie preponderent ascendentă în ultimele luni, ceea ce, potrivit unora, ar putea face ca acestea să fie mai vulnerabile la o vânzare. De la începutul anului până în prezent, S&P 500 a crescut cu 13%, deși a pierdut din avânt în ultimele zile, cu ratele dobânzilor în centrul atenției. Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a făcut săptămâna trecută o declarație în care a semnalat că urmează mai multe creșteri ale ratelor dobânzilor.

Unii au văzut puține reacții, deoarece situația părea dezamorsată. Rich Steinberg, strateg șef de piață la Colony Group din Boca Raton, Florida, a declarat că “piețele vor trata acest lucru ca pe un alt risc geopolitic” și că “unii nervi întinși au fost calmați pe termen scurt” de dezescaladarea situației.