TIMELAPSE Inaugurarea verii: Podul de la Brăila se deschide joi, la ora 13.00

Pod Brăila

A mai rămas o singură zi până la inaugurarea verii: deschiderea Podului peste Dunăre de la Brăila. Cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră de după Revoluție se va deschide joi, la ora 13.00, invitați fiind președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. Primul termen contractual pentru finalizarea lucrărilor a fost decembrie 2021, amânat ulterior pentru decembrie 2022, respectiv 6 iulie 2023. Deschiderea circulației se face doar pe varianta scurtă Măcin (jud. Tulcea) urmând ca până la sfârșitul anului să fie deschisă și ruta lungă pe la Jijila (20 km). În primii 5 ani de la inaugurare, șoferii nu vor plăti taxă. Antreprenorul general este constructorul italian WeBuild, iar japonezii de la IHI Infrastructure au asigurat montarea cablurilor principale (60 cm diametru) și a tablierului.

Cu o zi înainte de deschidere, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a publicat un clip timelapse realizat de „Răducu P Popa” cu lucrările din 2022 și 2023: de ridicare a tablierului metalic și până la finalizarea lucrărilor pe viaduct.

Lucrările pentru podul cu o lungime de 2 kilometri au început efectiv în primăvara anului 2019. Investiția de aproximativ 500 milioane euro presupune și amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri. Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1.120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. Vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Aveti grijă la băieti!
    Fotografi si foarfece la baieți!
    Pentru mândrie , patriotism si pupincurism, mai ales!
    Sunt tare curios de lista pupincuriștilor!😡🤫

  2. deja televiziunile au facut topul podurilor din europa si prezinta marea realizare romaneasca in top . oricum pt romania podul peste dunare e ca un tunel pe sub pacific . cred ca peste o suta de ani mai vedem un pod asemanator in romania . va dati seama ca de acum toate reporteritele vor intreba orice vedeta sau politician cum li se pare podul peste dunare !? imi aduc aminte de arena nationala , cum aparea o vedeta cum veneau cu intrebarea ” cum vi se pare noul stadion ?” sa va ia dracu de politicieni si sper sa va taiati degetele in foarfece :))

  3. Cam târziu pentru domnul
    Iohannis ora 13,00 nu știe ce călduri sunt in Bărăgan.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.