Unu din trei români plănuiește să își cumpere o locuință în următorul an (Studiu)

imobiliar, locuinta, prima casa Sursa foto: FNGCIMM

Unu din trei români plănuiește să își cumpere o locuință în următorul an, deși 70% consideră că prețul actual al unei case este supraevaluat și 77% cred că valoarea va crește în 2022, arată un studiu Ipsos realizat pentru ING Bank în iunie 2021.

Românii care intenționează să cumpere o locuință vor să o facă împreună cu un partener (65%) și accesând un credit ipotecar (54%). 22% dintre români aleg să își cumpere o casă pentru un trai mai bun, iar 19% deoarece doresc să se mute cu partenerul de viață. Printre alte motive se enumeră și dorința de a cumpăra în loc de a închiria (14%) sau cea de a cumpăra și oferi spre închiriere o locuință (8%).

Printre detaliile importante la care se uită românii când doresc să cumpere un imobil se află prețul (37%) și locația (35%). De asemenea, cei interesați se mai uită la mărimea apartamentului, accesul la spațiile exterioare sau anul construcției.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Peste jumătate din cumpărători utilizează economiile personale (57%) și/sau salariul (55%) pentru avans. Dorința viitorilor proprietari de a da un avans mai mare este clară, cu 85% care ar prefera să acorde un avans mai mare și să achite rate mai mici.

Timpuri noi, preferințe aproape noi

Preferințele românilor s-au modificat pe fondul pandemiei, 45% dintre români luând în calcul spațiul exterior și 44% o bună conexiune a internetului atunci când decid să achiziționeze o nouă locuință. Printre punctele mai puțin importante se enumeră existența unei piscine sau a aerului condiționat, poziționarea în apropiere de centrul localității sau chiar a locului de muncă. Pentru cei care dețin deja o locuință, dar sunt interesați să facă o schimbare, mărimea casei (38%) și spațiul exterior (35%) sunt aspectele pe care ar dori să le modifice.

Doi din trei români consideră că deținerea unui imobil reprezintă în general o investiție bună și că este o cale optimă pentru asigurarea unei securități financiare pentru vârsta pensionării. În prezent, peste jumătate sunt mulțumiți de locuințele achiziționate, 58% declarând că dețin inclusiv un loc ce le asigură confortul necesar pentru lucrul de acasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: