Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, a scos la licitație în SICAP un contract de 76 milioane euro pentru achiziția de servicii de consultanță, coaching și mentorat în activități manageriale, vizați fiind directorii companiei. În descrierea licitației, Nuclearelectrica, în mod curios, pune, la preț, echivalentul în dolari, nu în euro al valorii achiziției.
Contractul se întinde pe patru ani.
Ce activități va presa consultantul desemnat, cităm din caietul de sarcini: “Obiectul achiziţiei îl constituie în principal următoarele categorii de servicii: a) Coaching, care va fi oferit managerilor de top (Director de operare, Director tehnic, Director de sucursala și Ingineri șefi); b) Mentorat, care va fi oferit managerilor de top pentru a dobândi abilități și cunoștințe bazate pe experiență, care sunt necesare pentru rolul lor de conducere și pentru a-și îmbunătăți abilitățile de management și conducere; c) Consultanță, în urma căreia managerii de top vor dobândi abilitățile manageriale și de conducere menționate în Caietul de sarcini. Promitentul Prestator va acoperi în mod continuu următoarele domenii de expertiză: (i) Eficiență organizațională; (ii) Siguranță operațională; (iii) Suport pentru operare; (iv) Zone comune de evaluare.”
Echipa de consultanți va fi compusă din minim 6 experți, care vor acoperi toate competențele menționate în Caietul de sarcini, din care: cel puțin 1 (un) expert-cheie – va asigura servicii de consultanță pentru Directorul CNE Cernavodă și va acoperi la nivel general majoritatea domeniilor de expertiză menționate mai sus; expertul-cheie va acționa ca lider de echipă/coordonator al echipei; cel puțin 5 experți – vor asigura servicii de consultanță, conform competențelor experților și necesităților specifice ale CNE Cernavodă, Directorilor/Inginerilor șefi din diverse zone (de exemplu Directorului Tehnic sau Inginerului Șef radioprotectie și securitatea muncii), conform priorităților/planurilor agreate de comun acord între părți.
Menționăm că Nuclearelectrica are în proiect dezvoltarea a două noi reactoare de câte 700 de MW putere instalată, care ar urma să intre în funcțiune în 2030 și 2031. Ambele se fac cu aceeași tehnologie canadiană CANDU, ca și cele doua deja existente, însă cu sprijin tehnico-economic american. Partea românească are deja un memorandum de colaborare cu Eximbank SUA pentru contractarea unui împrumut de circa 3 miliarde de dolari necesar construcției U3 și 4 de la Cernavodă, proiect care este estimat, în total, la circa 8 miliarde de dolari.
De asemenea, Nuclearelectrica începe , din 2025, reabilitarea U1 de la Cernavodă, pentru a-i extinde durata de funcționare cu până la 30 de ani, la un cost de 1,5 miliarde de euro.
Revenind la consultanța pentru directorii Nuclearelectrica, menționăm că factorii de evaluare ai licitației sunt experiența echipei de proiect, prețul oferit și metodologia aleasă în derularea contractului. Ofertele se deschid în 12 septembrie.
Nuclearelectrica a acordat mai multe contracte de consultanță managerială. Spre exemplu, aici , în vederea revizuirii planului de administrare a societății. Sau aici pentru “dezvoltarea” directorilor și pregătirea unei noi generații de specialiști. Iar aici aflăm că Nuclearelectrica externalizează către un terț managementul de proiect pentru reabilitarea U1.
Compania este una dintre cele mai mari și mai profitabile unități deținute de statul român. Angajații Nuclearelectrica sunt printre cei mai bine plătiți români, cu salariul mediu net trecând de 10.000 de lei, cu șefii câștigând peste 20 – 25.000 de lei lunar, fără bonusurile de performanță.
Board-ul companiei este compus din Cosmin Ghita – Director General (CEO) / Membru CA al SNN; Teodor Chirica – Presedinte CA al SNN; Vasilica Grajdan – Membru CA al SNN; Elena Popescu – Membru CA al SNN; Remus Vulpescu – Membru CA al SNN; George Sergiu Niculescu – Membru CA al SNN; Dumitru Chirlesan – Membru CA al SNN.